Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE

ISTARSKA ŽUPANIJA

Gradonačelnici Umaga, Buja, Vodnjana i Pazina u sukobu interesa!

 
Izvor: Glas istre 

Listajući izvještaje dužnosnika o njihovoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima supružnika i malodobne djece, primjetno je da su »kojekako« popunjeni. Ima, istina, »odlikaša« koji su sve pažljivo napisali i na vrijeme predali, ali neki su jednostavno »preskakali« neke podatke ili bili prilično neprecizni • Od javnog objavljivanja kartica dužnosnika u saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa očekuju i »povratnu spregu« - tj. da će od građana i medija dobivati »signale« o nepotpunosti ili netočnosti podataka

 

Uspoređujući lani pooštren Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti s izvještajima s podacima o imovini i prihodima, koje su predali nadležnom saborskom povjerenstvu, zaključuje se da su gradonačelnici Umaga, Buja, Vodnjana i Pazina u sukobu interesa! Naime, zakon jasno kaže da svaki dužnosnik (u tu kategoriju spadaju i čelnici lokalne samouprave, točnije župani, podžupani, gradonačelnici i općinski načelnici/predsjednici općinskih vijeća) koji ima 0,5 posto i više dionica ili udjela u trgovačkom društvu mora svoja upravljačka prava prenijeti na drugu osobu (izvan užeg srodstva) ili posebno tijelo. Također, lokalni dužnosnici ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, osim ako ona nisu u vlasništvu lokalne ili regionalne samouprave, ali uz dva uvjeta: da su ta društva od posebnog interesa za konkretnu lokalnu samoupravu (što mora utvrditi njeno predstavničko tijelo) i da nemaju pravo na naknadu, osim putnih i drugih troškova.Iz imovinskih kartica koje smo mogli pogledati u uredu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vidljivo je da umaški gradonačelnik Vlado Kraljević prima naknadu u Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag i u Vatrogasnoj zajednici, a nije naznačio da je i na koga prenio upravljačka prava u tvrtki Gelax d.o.o., već samo da je dao ostavku na članstvo u njenoj upravi. Bujska gradonačelnica Lorella Limoncin Toth pak prima naknadu u upravnim vijećima dva gradska dječja vrtića i u još nekim »predstavničkim i izvršnim tijelima« koje nije specificirala. I vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović prima naknadu za članstvo u vijeću lokalnog vrtića, ali i u Pulaprometu. Neven Rimanić, gradonačelnik Pazina, u svom je izvještaju napisao da naknadu prima u UO-u Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre te u NO-u Poljoprivrednog zadružnog centra. Sve je to u suprotnosti s odredbama spomenutog zakona.
Inače, lokalne su samouprave, nakon lanjskih promjena zakona, bile dužne utvrditi popis trgovačkih društava od njihovog posebnog interesa. Primjerice, Gradsko vijeće Poreča je takvu odluku donijelo u rujnu 2004., a na njegovom popisu su tvrtke Parentium, Usluga Poreč, Istarski vodovod, Vodoopskrbni sustav Istre – Vodovod Butoniga, Stan, Zračna luka Pula, Adriaplus, IDA, Dom, Cesta i Istarska autocesta. S obzirom na to gradonačelnik Edi Štifanić je u reguli kad navodi da je član NO-a Usluge Poreč, Adriaplusa i Zračne luke Pula u kojima ne prima naknadu.
Listajući izvještaje dužnosnika o njihovoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima supružnika i malodobne djece, primjetno je da su »kojekako« popunjeni. Ima, istina, »odlikaša« koji su sve pažljivo napisali i na vrijeme predali, ali neki su jednostavno »preskakali« neke podatke ili bili prilično neprecizni. Zato i sažeci imovinskih kartica koje donosimo u prilogu nisu jednoobrazni, a moguće su i greške u prijepisu zbog nečitkosti. Istini za volju i sami formulari su mogli biti kvalitetnije sastavljeni, a i smisao nekih pitanja vrlo je upitan. Posebno se to odnosi na procjenu vrijednosti nekretnina (i pokretnina). Što to uopće znači? Da li da dužnosnik upiše cijenu po kojoj bi nešto od toga prodao ili pošto je to kupio i/ili uredio?
Što se ažurnosti tiče, zakon predviđa da dužnosnici kartice predaju u roku od 30 dana, ali dok povjerenstvo nije prije desetak dana zaprijetilo objavom imena »dužnika«, mnogi jednostavno »nisu imali vremena« za tu obavezu. U Istarskoj županiji su posebno aljkavi bili načelnici općina koji ne primaju plaću nego su volonteri (sa ili bez naknade) pa ih je vjerojatno »boljela briga« za zakonsku prijetnju da neće dobiti plaću. Među istarskim županijskim i gradskim čelnicima prvi je karticu ispunio Pazinac Neven Rimanić, još 28. lipnja. Većina ostalih je također bila razmjerno ažurna, obavili su to tijekom kalendarskog ljeta. Početkom ovog mjeseca učinila je to Limoncin Toth, a nakon javnog upozorenja »požurila« su zadnja dvojica – Bruno Hrvatin i Vlado Kraljević, tek 12. i 13. listopada! Inače, do sredine ovog tjedna još 40-ak od ukupno oko 1.100 dužnosnika obuhvaćenih ovim zakonom nije predalo svoje kartice.
- Zakonom su predviđene i novčane kazne, od tri do pet tisuća kuna, ali najvažniji je utjecaj javnosti. Zato ćemo ovih dana, čim podaci budu uneseni u informacijski sustav, sve podatke objaviti na našim internet stranicama, rekao nam je Josip Leko, predsjednik saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Od javnog objavljivanja kartica dužnosnika u povjerenstvu očekuju i »povratnu spregu« - tj. da će od građana i medija dobivati »signale« o nepotpunosti ili netočnosti podataka. Može i anonimno. Leko snagu povjerenstva vidi i u mogućnosti pokretanja postupka oko mogućeg sukoba interesa pojedinih dužnosnika, opet s aspekta javnosti budući da može zatražiti očitovanje tijela koje je imenovalo dužnosnika (uz odgovarajuću raspravu u Saboru, županijskoj skupštini ili gradskom/općinskom vijeću), te na trošak dužnosnika proglašenog krivim javno, u medijima objaviti svoje rješenje.
Hrvatska javnost, istina, još nema bitan utjecaj na političku sudbinu »svojih« dužnosnika, pa ni onih koji su u sukobu interesa. No, ima pomaka naprijed. Famozna »transparentnost« podataka koji se odnose na imovinsko stanje dužnosnika više nije tako zakukuljena i zamumuljena kao prije nekoliko godina. No, na njihovoj javnosti treba stalno inzistirati – ne samo dolaskom neke osobe na javnu dužnost nego i tijekom njenog obavljanja kao i na odlasku.
Objavljivanje podataka o plaćama dužnosnika sigurno će potaknuti i raspravu o njihovim rasponima i odnosima. Uz sve poštivanje autonomije lokalne samouprave ipak bode da je razlika u plaćama među gradonačelnicima u Istri gotovo 1:2, uz osjetne oscilacije i među plaćama u slično gospodarski jakim ili slabim gradovima. Ne treba zagovarati uravnilovku, ali nije, najblaže rečeno, pristojno da porečki gradonačelnik ima plaću kao hrvatski premijer, bez obzira što je život u Poreču puno skuplji od onog u Zagrebu.
OKVIR 1:

-->

 

Goran PRODAN

IZ IMOVINSKIH KARTICA ISTARSKIH DUŽNOSNIKA

ŽUPANIJA

IVAN JAKOVČIĆ (župan): tri stana (svi na istoj adresi, cca 250 m2, osobna procjena vrijednosti: 250 tisuća eura) u vlasništvu u Poreču, poslovni prostor (50 m2, 75.000 €) u suvlasništvu (50 posto) u Poreču, pola stare kuće (70 m2, 10.000 €) u Valkarinu kraj Poreča, kuća (150 m2) u Austriji (20.000 €), selo Sveti Juraj (300.000 €, opterećeno kreditom), filatelistička zbirka i slike (50.000 kn), udio u tvrtki 3 J prenio na Dorijana Kranjeca; supruga ima stan (35 m2, 35.000 €) u Poreču i »renault clio« (godište 2000., 6.000 €, na kredit).
MARIN BRKARIĆ (podžupan): kuća (150 m2, vrijednost 300.000 kuna), gospodarski objekt (80 m2, 100.000 kn), zemljište (10 ha, 400.000 kn) sve u Šušnjevici (nasljedstvo u jednoj trećini), »VW golf« (1998., 10.000 kn), »renault 4« (1990., 10.000 kn), član upravnih vijeća Opće bolnice Pula, Zaštitne radionice Tekop Pula, Lučke uprave Rijeka (ni u jednom ne prima naknadu); supruga ima kuću (160 m2, 700.000 kn) u Presiki.
SERGIO BERNICH (podžupan): kuća (192 m2, 160.000 €) u Umagu u suvlasništvu (50 posto) nasljedstvom sagrađena na kredit, poljoprivredno zemljište u Umagu (1 ha, 40.000 €) u vlasništvu stečenom nasljeđivanjem, »fiat punto« (2002., 6.000 €, na kredit), »fiat tipo« (1991., 400 €, Elanova pasara, 1980. 100 €), kao dirigent gradskog zbora prima naknadu 1.500 kn; supruga ima »fiat punto« (2003., 6.000 €, kredit), plaću (4.800 kn).

GRADONAČELNICI

LORELLA LIMONCIN TOTH (Buje): kuća (593 m2, 50.000 €) u Bujama, kuća (43 m2, 20.000 €) u Bujama, oranica (1.939 m2, 50.000 €) u Sv. Pelegrinu, oranica u Fratti kraj Buja (637 m2, 30.000 €) te još sedam parcela, uglavnom oranice, vinograd i pašnjak u Sv. Pelegrinu i Sv. Eufemiji, veličine između 239 i 2.130 m2 (vrijednost jedan euro po kvadratu), sve u vlasništvu s doživotnim pravom plodouživanja majke, »ford focus« (2000., 50.000 kn, kredit), članica upravnih vijeća Dječjeg vrtića Buje (naknada 1.883,08 kn) i Talijanskog dječjeg vrtića Buje (2.000 kn), prima naknadu u »predstavničkim i izvršnim tijelima« 2.702,68 kn, kao sudski tumač (samostalna djelatnost) zarađuje 2.277,42 kn, članica NO-a Istarskog vodozaštitnog sustava Buzet (ne prima naknadu).
VALTER FLEGO (Buzet): »citroen evasion« (1999., 90.000 kn), »renault twingo« (1997., 20.000 kn), motocikl »yamaha virago« (2002., 25.000 kn), sve kupljeno od plaće.
ANTEO MILOS (Novigrad): kuća (200 m2, 2 milijuna kuna) u Novigradu u suvlasništvu (50 posto, nasljedstvo), poljoprivredno zemljište (7.000 m2, 100.000 kn, darovano) u Juricanima, »VW golf« (2000., 50.000 kn), udio u tvrtki Itera (50 posto, 10.000 kn) - prenio upravljačka prava na Rosettu Milos.
BRUNO HRVATIN (Labin): kuća za odmor (79 m2, stara, nedovršena, kupljena) u Drenju, stan (52 m2, kredit) u Labinu, »peugeot 206« (2003., kredit), dionice HTP-a Rabac (89 komada, nominalna vrijednost jedne 240 kn); supruga ima stan (71 m2) u Labinu, pola kuće za odmor (40 m2) u kojoj žive roditelji u Valturi, dionice HTP-a Rabac (89 komada po 240 kn), plaću 4.936,51 kn.
NEVEN RIMANIĆ (Pazin): stan (49,94 m2, 200.000 kn, u suvlasništvu pola-pola sa suprugom) u Pazinu, »nissan primera« (1999., 55.000 kn), dionice u Purisu (77 komada, 23.100 kn), član Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre (naknada 1.500 kn) i NO-a Poljoprivrednog zadružnog centra Istre u Pazinu (naknada 680 kn); supruga ima kuću (164 m2, 600.000 kn) u Pazinu, plaću 9.534,85 kn.
EDI ŠTIFANIĆ (Poreč): »renault 19 chamade« (1990., 2.000 €), član nadzornih odbora Usluge Poreč, Adriaplusa Poreč i Zračne luke Pula, sve bez naknade.
VALTER DRANDIĆ (Pula): umjetničke slike (vrijednost 10.000 €) kupljene od plaće, predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, član NO-a Brijuni rivijera (obje funkcije bez naknade).
GIOVANNI SPONZA (Rovinj): obiteljske kuće (350 m2, 1,5 milijuna kuna) u Rovinju u suvlasništvu (50 posto, darovano), kuća (80 m2, 200.000 kn) u rovinjskoj Concetti (1/6 vlasništva, nasljedstvo), »VW passat« (1998., 50.000 kn), moped »gilera« (2004., 18.000 kn), dionice Maistre Rovinj (69 komada), član NO-a Komunalnog servisa Rovinj (bez naknade), korisnik dva kredita (ukupno 37.000 €); supruga naslijedila nekretnine za koje je postupak još u tijeku.
VLADO KRALJEVIĆ (Umag): kuća (171 m2, 2,3 milijuna kuna) u Umagu u suvlasništvu (50 posto) i uz kredit od 250.000 kn, ušteđevina 180.000 kn, udio u bujskoj tvrtki Gelax 25 posto od 500.000 kn, član NO-a Istarske kreditne banke Umag (naknada 3.500 kn, predsjednik Vatrogasne zajednice Umag (naknada 600 kn), predsjednik Rukometnog kluba Umag (bez naknade), u napomeni istaknuo da je dao ostavku na članstvo u NO-u Vodovod Butoniga i na mjesto člana Uprave Gelaxa; supruga ima građevinsko zemljište (704 m2, 740.000 kn) u Zambratiji, »audi A4« (2002., 70.000 kn) i ušteđevinu 150.000 kn.
KLAUDIO VITASOVIĆ (Vodnjan): kuća i dvorište (250 m2 plus 110 m2, 300.000 €, hipoteka 30.000 DEM) u Vodnjanu, građevinsko zemljište (1.221 m2, 50.000 €) u Vodnjanu, četiri parcele poljoprivrednog zemljišta (ukupno 12.297 m2, vrijednost jedan euro po kvadratu) u k.o. Vodnjan, tri parcele (ukupno 12.990 m2, 20.000 €) u k.o. Fažana, 50 posto vlasničkog udjela u vodnjanskoj tvrtki Plus (temeljni kapital 20.000 kn) u mirovanju, u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Petar Pan u Vodnjanu (naknada 800 kn) i u NO-u Pulaprometa (naknada 954,70 kn); supruga je suvlasnica druge polovice Plusa, poduzeća u mirovanju, ima »citroen xantiju« (2000., 10.000 €).
OKVIR 2:

-->

TOP-LISTA PLAĆA

(u kunama, neto)

Porečki gradonačelnik kao hrvatski premijer

Edi Štifanić – 17.421
Giovanni Sponza – 16.000
Ivan Jakovčić – 14.500
Valter Flego – 13.781
Marin Brkarić – 12.800
Vlado Kraljević – 12.800
Sergio Bernich – 12.131,66
Anteo Milos – 12.000
Bruno Hrvatin – 11.980
Klaudio Vitasović – 10.940,50
Neven Rimanić – 10.643,79
Lorella Limoncin Toth – 9.300
*Valter Drandić još je na zastupničkoj plaći koja je oko 13.000 bez dodataka 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 1
glasova: 1


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

Događaji vezani uz grad Umag

"DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.27 sekundi