Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: KONFERENCIJA ZA NOVINARE FORUMA MLADIH ISTARSKE ŽUPANIJE

ISTARSKA ŽUPANIJA

Centre za udruge otvoriti u svim gradovima

 
Izvor: Glas istre 

- SDP smatra da civilno društvo ima savjetodavnu, ali i korektivnu ulogu u radu političkih institucija i privatnog sektora te im je potpuno ravnopravno. Upravo zbog toga neke političke stranke na civilno društvo gledaju kao na opoziciju. Dok politika ponekad balansira između različitih pitanja radeći kompromise, organizacije civilnog društva usmjeravaju se na problem bez nužnih kompromisa i ravnoteže interesa. Međutim, HDZ ponovno napada civilno društvo. Naime, voditeljica Vladinog ureda za udruge Jadranka Cigelj rekla je da Hrvatskoj ne treba više od 200 udruga, premda ih ima gotovo 28 tisuća, a čime se vraćamo na početak devedesetih, te želi decentralizirana sredstva za civilno društvo opet centralizirati. Tako bi samo Vlada davala novac, što je taktika kupovanja udruga. Pružat ćemo otpor i kod donošenja novog državnog proračuna tražiti za njih povećanje sredstava, odnosno daljnju decentralizaciju, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare član Izvršnog odbora SDP-a Hrvatske zadužen za suradnju s organizacijama civilnog društva Daniel Mondekar. S njim je bio predsjednik Foruma mladih Istarske županije Slaviša Šmalc.Mondekar je najavio da njihova stranka uskoro počinje educirati svoje članove o potrebi suradnje s civilnim društvima na razini partnerstva, jer bude li to uspjelo, jedinice lokalne samouprave na natječajima će lakše dolaziti do sredstava za projekte iz europskih pristupnih fondova. Budući da većina registriranih udruga djeluje na lokalnim razinama, razvili su nekoliko »alata« koji pospješuju njihovu suradnju, među kojima su sporazum o suradnji jedinica lokalne samouprave i nevladinog sektora, savjeti za razvoj civilnog društva na županijskim i gradskim razinama, zatim osnivanje ureda i centara za udruge te kriteriji za financiranje programa organizacije civilnog društva.
- Istarska županija je prva u Hrvatskoj prepoznala potrebu civilnog društva i imenovala članicu poglavarstva Kristinu Bulešić, zaduženu za njegov razvoj. Pohvaljujemo nastojanja županijskog poglavarstva koja ulaže u razvoj demokracije na ovakav način, ali rad te članice ne može biti dovoljno kvalitetan ako nema potpore lokalnih uprava. Odgovornost za provedbu razvoja civilnog društva ne može i ne smije ostati na jednoj osobi. Stoga mi mladi, čija »svjetlija budućnost« i ostvarenje svih potencijala ovise i o stupnju demokratičnosti društva, želimo potaknuti čelne ljude u gradskim upravama da što prije pokrenu suradnju s udrugama. Zalažemo se za osnivanje centara za udruge u svim gradovima u kojima bi im se omogućio prostor za rad te pravna i računovodstvena pomoć. Time bi gradovi/općine ostvarili niz prednosti, primjerice lakše bi se kontrolirala realizacija projekata i trošenje budžetskog novca, objasnio je Šmalc.
Budući da su prije nekoliko dana u cijeloj zemlji počeli kampanju »Bolje zdravstvo ne uzima siromašnima«, Šmalc je za idući tjedan u Puli najavio održavanje prosvjedne akcije protiv uvođenja administrativnih pristojbi kako bi javnost upozorili na HDZ-ovu zdravstvenu reformu koja je samo još jedna potvrda krajnje socijalne neosjetljivosti vladajućih.

T. KOCIJANČIĆ
 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 2.5
glasova: 2


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

SDP - UMAG

"KONFERENCIJA ZA NOVINARE FORUMA MLADIH ISTARSKE ŽUPANIJE" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.19 sekundi