Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI

Događaji vezani uz grad Umag

Anonimni suci »ispravljali«, Suljo gradio, a Floriana uselila

Izvor: Glas istre  

Nakon što je od Grada bez natječaja i u izrazito mutnim okolnostima dobio zemlju Sulejman Nadarević je na njoj izgradio stanove koje je između ostalog odmah prodao tadašnjoj umaškoj dogradonačelnici Floriani Bassanese Radin i Liviju Marcanu, koji je u to vrijeme bio član Poglavarstva i predsjednik komisije za prodaju građevinskog zemljišta

 
Na Općinskom sudu u Bujama godinama su se vršili krajnje upitni zemljišnoknjižni ispravci kojima se pojedincima, najčešće utjecajnim stanovnicima sjeverozapadne Istre, omogućavalo jeftino stjecanje društvene imovine. U umaško-bujskim pravosudnim krugovima po toj je aktivnosti najpoznatiji bivši predsjednik Županijskog suda Ivan Milanović, koji je kao prvi čovjek istarskog pravosuđa godinama subotom proučavao zemljišnoknjižne spise i stvarao zapisnike na osnovu kojih su se kasnije pojedinci knjižili na iznimno atraktivne nekretnine. Zanimljivost tih zapisnika i ispravaka, kojih doslovce ima na tisuće, leži u činjenici da na većini njih nema datuma kada su sačinjeni kao ni potpisa suca i zapisničara koji ih je sastavio. Osobe iz vrha Općinskog suda Buje objasnile su nam da je, iako potpisa nema, većinu takvih zapisnika sastavljao Ivan Milanović.
Glas Istre je u posjedu dokumentacije za nekoliko slučajeva iz kojih je vidljiv model rada koji je na bujskom sudu etablirao Ivan Milanović a koji su, čini se, primjenjivali i drugi suci. Ispravak zemljišnoknjižnih upisa redovna je sudska aktivnost kojoj se pristupa nakon što se utvrdi da postoji velika razlika između stvarnog stanja i onog u zemljišnim knjigama. Zakon o zemljišnim knjigama nalaže da se ispravak zemljišnih knjiga objavljuje u javnim glasilima čime se pozivaju zainteresirani da u jasno naznačenom roku, ne dužem od godinu dana, pristupe sudu i prijave svoje zamjerke koje potom razmatra sudska komisija kojom rukovodi jedan od sudaca.


U slučaju Općinskog suda u Bujama model ispravaka poslužio je da se 15 godina »ispravljaju« zemljišne knjige, često na štetu države ili društva. U početku je sudac Ivan Milanović o ispravcima odlučivao komisijski uz zapisničara i po proceduri koju određuje zakon. Međutim, nakon 1992. godine iz zapisnika nestaju datumi kao i potpisi sudaca i zapisničara čime se otvara eldorado za raznorazne izrazito sumnjive makinacije.
Takvih ispravaka ima oko pet tisuća.

Dvije nezakonitosti prilikom prodaje gradske zemlje tvrtkama Frank, Goting i Umag gradnja

Jedan od takvih nepotpisanih zapisnika tiče se Sulejmana Sulje Nadarevića, Floriane Bassanese Radin i Livija Marcana. Nekog nama nepoznatog dana (najvjerojatnije sredinom 1997. godine) točkom 8705 sudskog zapisnika utvrđeno je da je sudu dostavljen na provedbu kupoprodajni ugovor između Grada Umaga i triju poduzeća vezano za prodaju triju gradskih nekretnina. Tvrtka Frank u vlasništvu Marija Franka i tvrtka Goting vlasnika Renata Gombara kupile su od Grada Umaga, koji je u ovom poslu predstavljao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Vlado Kraljević, parcelu 1604/3, dok je tvrtka Umag gradnja Sulje Nadarevića kupila parcele 1592/4 i 1592/7. Inače, tri spomenute tvrtke proslavile su se tijekom 1996. godine kada su pobijedile na unosnom natječaju za izgradnju savudrijske lučice iako nisu ni sudjelovale na natječaju.
Uvid u sam ugovor pokazuje dvije očite nezakonitosti. Kao prvo, gradska zemlja prodana je 8. travnja 1997. bez zakonom predviđenog javnog natječaja. Dakle, ukoliko su u bujskom Državnom odvjetništvu doista odlučili poštovati zakon kao što je to slučaj u Jakovčićevoj kupovini sela Sveti Juraj, koje je također kupljeno bez natječaja, tada bi ovaj ugovor trebao biti raskinut po brzinskom postupku jer je sklopljen neposrednom pogodbom nakon 1. siječnja 1997. kada je stupio Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji u svom 391. članku jedinicama lokalne samouprave nalaže prodaju nekretnina isključivo na temelju natječaja i po tržišnoj cijeni.
Drugi propust je puno osjetljiviji: spomenuti kupoprodajni ugovor je raskinut 29. srpnja iste godine uz obavezu sačinjavanja novog. U zemljišnoknjižnom odjelu bujskog suda ovih nam dana nisu mogli pokazati takav novi ugovor. Štoviše, u bujskim zemljišnim knjigama nigdje nije ni registriran raskid ugovora. Ipak, zahvaljujući zemljišnoknjižnim »ispravcima« i zapisnicima, unatoč raskidu ugovora i prodaji bez natječaja, spomenute tvrtke ostale su vlasnički upisane u zemljišne knjige.

Član Poglavarstva kamatar?

Zanimljiva je i kupoprodaja nekretnina koja je potom uslijedila. Sulejman Nadarević je, naime, nakon što je od Grada bez natječaja i u izrazito mutnim okolnostima dobio zemlju na njoj izgradio stanove koje je između ostalog prodao tadašnjoj umaškoj dogradonačelnici Floriani Bassanese Radin i Liviju Marcanu, koji je tada bio načelnik umaške gradske uprave. Uzročno-posljedična povezanost sporne prodaje gradske imovine Sulji Nadareviću s kasnijom prodajom stanova predstavnicima Grada vidljiva je i kroz podatak da je Livio Marcan kupoprodajnu cijenu Nadareviću bio dužan isplatiti u ožujku 1997. godine, to jest mjesec dana prije no što je Grad uopće prodao nekretninu. Marcan je dva stana ukupne veličine 128 četvornih metara platio 120 tisuća njemačkih maraka.
Povezanost umaških čelnika, prije svega Marcana, i Nadarevića, u Umagu je dobro poznata stvar, a bliski odnosi trajali su godinama. O tome svjedoči i članak iz arhive Glasa Istre u kojem se Marcan spominje u povodu incidenta na sjednici umaškog Poglavarstva sredinom 2001. godine kada je tadašnji dogradonačelnik Fabio Jeličić demonstrativno napustio sjednicu Poglavarstva tvrdeći da je odluka kojom Grad mijenja dvije nekretnine vrijedne 1,2 milijuna kuna sa Suljom Nadarevićem nezakonita. Nakon Jeličićevog odlaska vođenje sjednice preuzela je, gle čuda, Floriana Bassanese Radin, dok je Livio Marcan Jeličićeve teze o nezakonitosti vrlo energično proglasio insinuacijama.
Za bolje razumijevanje cijele priče znakovit je i dotadašnji tijek Marcanove karijere. Najprije policajac, zatim vlasnik agencije za prodaju nekretnina »Istra«, a potom, kako smo izvijestili u crnoj kronici Glasa Istre iz prosinca 1997. godine i - kamatar! Naime, u to je vrijeme umaška policija protiv Marcana podigla kaznenu prijavu zbog 12 slučajeva kamatarenja koje je počinio na umaškom području 1995. i 1996. godine. Marcan je, pisalo je u prijavi, posudio ukupno 153.500 njemačkih maraka desetorici Umažana i dvojici Riječana uz kamatnu stopu od 10, 12 i 20 posto mjesečno, a na tom je poslu, prema policijskim procjenama, trebao zaraditi više od 212.000 njemačkih maraka. Taj mu problem očito u političkoj karijeri nije odmogao jer je na funkcijama člana Poglavarstva i načelnika umaške gradske uprave ostao sljedećih sedam godina kada je prešao u – odvjetnike, gdje trenutno, da zatvorimo puni krug ove tužne priče, pravi društvo Ivanu Milanoviću.
Naravno, ne treba zaboraviti da je Marcan dugo godina kao član Garantnog odbora Istarskog demokratskog sabora garantirao da stranka posluje zakonito.
Sulejman Nadarević jučer nije bio dostupan za komentar.

Dražen MAJIĆ

Snimila Adriana TOŠIĆ

-->Kuća u Ulici Augustina Vivode u Umagu u kojoj su stanovi nekadašnjih umaških čelnika

--> -->Općinski sud Buje krije tajne nekoliko tisuća zemljišnoknjižnih 'ispravka'

--> -->Sulejman Nadarević Suljo – kralj umaškog graditeljstva

-->OKVIR 1

-->

Livio Marcan: Ne sjećam se!

Odvjetnika Livija Marcana zapitali smo je li točno da je bio predsjednik gradske komisije za prodaju građevinskog zemljišta koja je Sulejmanu Nadareviću bez natječaja prodala gradsku zemlju.


- Ne sjećam se toga, odgovorio nam je Marcan. Na pitanje sjeća li se da je u isto vrijeme od Nadarevića kupio dva dvoetažna stana ukupne veličine 128 četvornih metara izgrađenih upravo na lokaciji koju mu je nekoliko mjeseci ranije prodao, odvjetnik Marcan je nakon kraće stanke odgovorio da se toga sjeća.


Liviju Marcanu, koji je putem izbornih lista IDS-a više od deset godina bio u najužem krugu umaške gradske vlasti, postavili smo pitanje i o krivičnoj prijavi koju je protiv njega zbog kamatarenja koncem 1997. podigla umaška policija.


- Sjećam se te prijave, ali ona je odbačena, izjavio je Marcan dodajući da se ne sjeća detalja prijave niti zašto je odbačena.-->Livio Marcan - od policajca preko političara do odvjetnika

-->OKVIR 2

-->

Floriana Bassanese Radin: Kupovina stana nema veze s politikom!

U kupovinu stana od Sulejmana Nadarevića koncem 1997. upustila se i Floriana Bassanese Radin koja je tada bila umaška dogradonačelnica.


- Ja sam bila neprofesionalni član Poglavarstva zadužen za kulturu i dogradonačelnica i najiskrenije vam kažem da se nisam bavila prodajom građevinskog zemljišta niti sam u te poslove na bilo koji način bila uključena, objasnila nam je Bassanese Radin. Na pitanje kako je uopće doznala da Nadarević prodaje zemljište izjavila nam je da niti to nema veze s njenim političkim angažmanom.


- Umag nije velik, a Nadarević je i tada bio najaktivniji graditelj. Koliko se sjećam, približavalo se uvođenje PDV-a i on nam je ponudio kupnju u prosincu 1997. godine da barem uštedimo na porezu. Vaše povezivanje moje političke funkcije i te kupovine čini mi se pomalo tendenciozno, zaključila je Bassanese Radin.-->Floriana Bassanese Radin

-->OKVIR 3

-->

Milanović: Taj ispravak nisam ja radio

Nekadašnji predsjednik Županijskog suda u Puli jučer je zanijekao ikakvu povezanost sa zapisnikom i ispravcima kojima je umaška imovina privatizirana u korist Sulje Nadarevića.


- Ja sam vršio ispravke do 1994. godine i možda u još nekoliko slučajeva nakon toga, ali nema teorije da bih taj ugovor proveo jer je zemlja prodana bez natječaja. Taj mi se slučaj gadio, izjavio je Milanović. Nakon što smo ga upozorili da na zapisniku ne piše tko ga je sačinio, za što je djelomično odgovoran i on jer je osobno uveo takvu praksu na Općinskom sudu u Bujama, Milanović je dao diplomatski odgovor.


- Možda je i bilo nekih propusta u mom radu, ali u ovom predmetu sigurno nisam sudjelovao, zaključio je Milanović.-->Odvjetnik Ivan Milanović

-->OKVIR 4

-->

Grad Umag: Nema dokumentacije

U dvodnevnim nastojanjima da u umaškoj gradskoj upravi doznamo kakva je formalnopravna pozadina prodaje gradske zemlje Sulejmanu Nadareviću i drugima nažalost nismo imali uspjeha. Na našu molbu da nam dostave zapisnik sjednice vijeća na kojoj je odlučeno da se Sulji zemlja proda bez natječaja nismo dobili odgovor. Slično smo prošli i u nastojanjima da dođemo do novog ugovora čije je sastavljanje propisano prilikom raskidanja starog. Uspjeli smo jedino dobiti obećanje pročelnice Vide Ferlin da će nam tražene dokumente dostaviti čim ih u arhivama pronađu.

 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 4.55
glasova: 9


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

ISTARSKA ŽUPANIJA

"ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI" | Prijava/Registracija korisnika | 1 komentar | Pretraži raspravu
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se

Re: ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI (Score: 0)
od Anonimac - 18.01.2007


Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.27 sekundi