Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 IDS-u TEŠKO PADA MOGUĆI LABINSKI PAD S VLASTI

Lokalni izbori 2005

Izvor: Glas istre

Jakovčić traži i Račanovu pomoć?

IDS-ovci ne odustaju od teze da je SDP-ovo labinsko okretanje leđa lokalnom IDS-u prijevara birača • Za IDS je dobro da malo više trenira lokalnu opoziciju. Vidjet će vlast s druge strane, ukazati biračima na njene slabosti i imati vremena naći kadrove koji će biti smjerniji i skromniji

 
IDS je uz pomoć SDP-a i HSU-a vratio Pulu, po istom će ili sličnom obrascu »spasiti« Umag, Pazin, Poreč i Buzet, gdje također ima »samo« relativnu većinu. U Rovinju, Novigradu i Vodnjanu je miran, pa mu od istarskih gradova »visi« samo Labin. Tamo su potencijalni partneri, lokalni socijaldemokrati (i »penzići«) radije odabrali pakt s HDZ-om nego podršku Demetlikinoj ekipi.


Gubitak Labina, a to bi se trebalo dogoditi ako vrijedi potpisani sporazum SDP-HSU-HDZ-Lista za Labin, IDS-ovoj vrhuški teško pada. Dugo godina je Labinšćina bila bastion »tri koze«, a sada u njenom glavnom gradu ne budu pasle travu vlasti. I to zato jer im čak ni SDP-ovci ne žele dati ruku.
Koliko je IDS nezadovoljan izostankom SDP-ove podrške u Labinu, pokazuje i jučerašnji odlazak šefa Jakovčića u Zagreb gdje se, po našim saznanjima, trebao sastati s Račanom da bi valjda šef SDP-a pokušao disciplinirati i »urazumiti« svoje neposlušnike na terenu. Jakovčić nam se, nažalost, nije javljao na mobitel, a ni u SDP-ovoj centrali nismo mogli do »prezauzetog« Račana, pa ne možemo potvrditi ni formu, a još manje sadržaj sastanka.
U međuvremenu IDS-ovci ne odustaju od teze da je SDP-ovo labinsko (a, do sada, i višnjansko i vižinadsko) okretanje leđa lokalnom IDS-u prijevara birača.
- SDP kaže da je njegova eventualna suradnja s HDZ-om ili HSP-om u nekim lokalnim samoupravama »civilizacijski iskorak«. Jest, ali ka moralnom krahu. Labinski SDP tom koalicijom ruši sva načela političkog fair playa u Istri jer se iz izvršne vlasti isključuje stranka koja je dobila daleko najviše, 44 posto, glasova birača i koja je uostalom pokrenula razvojne procese u Labinu, pomogla otvaranje novih poslovnih objekata i smanjila nezaposlenost, žesti se IDS-ov potpredsjednik Damir Kajin.
I za Višnjan ovaj istaknuti IDS-ov čelnik smatra da nije u redu da se iz vođenja općine isključuje stranka koja je njen proračun podigla s milijun na devet milijuna kuna, a na izborima je također dobila najviše, 45 posto, glasova.
No, Kajin, a čini se ni drugi IDS-ovci ne žele čuti da u konkretnim sredinama nije problem u generalnom političkom opredjeljenju te stranke nego u konkretnoj bahatosti i omalovažavanju drugih političkih opcija, čak i onih koje su im idejno bliske kao što je SDP. Nedvosmislene su u tom pogledu bile izjave SDP-ovih »krivaca« koji su u Labinu i Višnjanu izabrali formiranje vlasti bez relativnog pobjednika IDS-a i bez obzira što je IDS njihov službeni partner na parlamentarnoj, županijskoj i većini gradskih i općinskih razina.
Vođa labinskih socijaldemokrata Bruno Hrvatin još je prije izbora rekao da, zbog marginaliziranja i ignoriranja, neće s IDS-om ako ostane dosadašnja ekipa – Demetlika, Škopac i Vorano. U Višnjanu predsjednik lokalnog SDP-a Graziano Černeka nije mogao zaboraviti kako su »pojedini IDS-ovci« iz općinske vlasti omalovažavali »stare komunjare« u prošlom mandatu što je sada »pridonijelo« da SDP podrži nezavisnu listu, a ne IDS.
Uglavnom politički dosljedni Damir Kajin (jedini koji se javno pobunio na »ideju« da IDS u Karojbi koalira s HDZ-om) možda je s moralne strane u pravu kad i na spomen IDS-ovog ili SDP-ovog koaliranja s HDZ-om (HSP da niti ne spominjemo) veli da je »bolje biti sam nego slabo kumpanjan«. Istina je da je politika i umijeće kompromisa, ali 90-e godine i HDZ-ovu »harangu« po Istri i Istrijanima nije moguće tek tako zaboraviti. Utoliko je baš Kajin kontradiktoran kad vrlo slična moralna načela osporava drugima koji ne mogu tek tako zaboraviti IDS-ovu višegodišnju »harangu« u svojim sredinama.
Naposljetku, i za IDS je dobro da malo više trenira lokalnu opoziciju. Vidjet će vlast s druge strane, ukazati biračima na njene slabosti i imati vremena naći kadrove koji će biti smjerniji i skromniji. Na sljedećim izborima građani će im to sigurno honorirati. Lijepi primjer je Novigrad gdje je IDS, nakon što ga je na početku prošlog mandata »neprincipijelna koalicija« (u kojoj je naravno bio i SDP) skinula s vlasti, pobijedio i na prijevremenim i na redovnim izborima. Dapače, sada je u Novigradu IDS dobio najveći postotak glasova (62 posto) među svim istarskim gradovima i sa sedam skočio na čak 12 od 15 vijećnika.

G. PRODAN

-->Gubitak Labina, a to bi se trebalo dogoditi ako vrijedi potpisani sporazum SDP-HSU-HDZ-Lista za Labin, IDS-ovoj vrhuški teško pada

--> 
     Vezani članci
· Više o Lokalni izbori 2005
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Lokalni izbori 2005:
Rezultati lokalnih izbora 2005 za grad Umag


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

ISTARSKA ŽUPANIJA

"IDS-u TEŠKO PADA MOGUĆI LABINSKI PAD S VLASTI" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.20 sekundi