Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Gradsko vijeće: SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Događaji vezani uz grad Umag

Revizija poslovanja Grada izazvala lavinu negodovanja vijećnika

Izvor: Glas istre  

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, za potpuno i pravodobno prikupljanje proračunskih prihoda u iznosu od 4,5 milijuna kuna za prodaju i zakup zemljišta i poslovnih prostora, gradskih novčanih kazni i potraživanja za prodane stanove sa stanarskim pravom nisu poduzimane sve zakonom dopuštene mjere naplate

 

Nepravilnosti utvrđene nezavisnom revizijom financijskih izvještaja i poslovanja Grada za prošlu godinu izazvale su na preksinoćnjoj sjednici lavinu negodovanja vijećnika. Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, za potpuno i pravodobno prikupljanje proračunskih prihoda u iznosu od 4,5 milijuna kuna za prodaju i zakup zemljišta i poslovnih prostora, gradskih novčanih kazni i potraživanja za prodane stanove sa stanarskim pravom nisu poduzimane sve zakonom dopuštene mjere naplate. Radovi postavljanja ograde rukometnog igrališta od 45 tisuća kuna i asfaltiranje i gradnja javne rasvjete u vrijednosti od 6,71 milijun kuna nisu ustupani u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.
SDP-ovka Eva Vrtovec istaknula je da su i referenti i pročelnici krivi za lošu naplatu. Zamjerila je neraspisivanje javnih natječaja za radove milijunskih vrijednosti. »Revizija je prečesto napisala da nalaže, umjesto preporuka. Kod potraživanja za komunalni doprinos i komunalnu naknadu previše toga ostavljeno je za zastaru. Prijatelje treba ostaviti sa strane, pa kud puklo da puklo. Nadam se da će nova sistematizacija radnih mjesta pridonijeti da nalaz revizije iduće godine bude bolji«, rekla je Vrtovec.Ovo je katastrofa!

- Trebalo bi utvrditi koje su osobe odgovorne za ovu štetu. Iz nalaza revizije može se iščitati kakvi su Grad i gradonačelnik, jer je veći dio u negativnom kontekstu. Radovi u vrijednosti od 6,37 milijuna išli su legalnim, a čak 6,71 milijun kuna na neispravan način. Ovo je katastrofa! Tko će kazniti odgovorne, budući da revizija nema takvih ovlasti, pitao je nezavisni Vili Bassanese.
- Za naplatu zakupa poslovnih prostora od tri milijuna kuna nisu upućivane opomene, podnijete su samo tri tužbe. Netko je lani primao plaću na tom poslu, a ako nije bilo dovoljno, trebalo je angažirati vanjske suradnike, jer bi taj trošak bio manja šteta od zastare, komentirao je HDZ-ovac Blaž Vidović.
Gradonačelnik Vlado Kraljević istaknuo je da se ne želi opravdavati te je dodao da je 2005. bila prijelazna zbog lokalnih izbora. Nije želio krivicu svaliti na novog, niti na starog pročelnika, ali za dodatne radove za asfaltiranje cesta i gradnju rasvjete greška je samo što nisu aneks ugovora objavili u službenim novinama. Grad poduzima sve da naplati svoja potraživanja, iznio je Kraljević s opaskom da se tri primjedbe ne mogu nazvati katastrofom.
Na prvom čitanju bili su program mjera za unapređenje stanja u prostoru za razdoblje od 2006. do 2010. i izvješće o stanju u prostoru od 2003. do 2005., pri čemu se dosta raspravljalo. Program mjera predviđa tridesetak urbanističkih planova za sva naselja, bilo da se radi o izmjenama i dopunama Prostornog plana, DPU-ova, PUP-ova i UPU-a ili GUP-u koji je u izradi. Navedeni su svi detaljni planovi uređenja koje treba napraviti za cijelu Umaštinu.
Dogradonačelnica Mirjana Vrbat Skopac napomenula je da se radi o opsežnom i pomalo nerealnom planu. Prijedloga je bilo mnogo, poput uvrštenja DPU-ova za Bašaniju i Vilaniju, jače zaštite prostora i predviđanja sportsko-rekreacijske zone.

Neusklađeni sa zakonom

Na traženje oporbe, što je glasanjem podržala i pozicija, uvrštena je točka »razno« na kojoj se Bassanese osvrnuo na nefunkcioniranje vijeća zbog nepoštivanja poslovnika o radu. Predsjedniku vijeća Marijanu Učkaru spočitnuo je da se tog dokumenta ne drži ili drži tek parcijalno, odnosno da je samovoljno odlučio na kolovošku sjednicu pozvati predstavnika investitora i dozvolio mu da priča, premda se nije radilo o razvojnim programima, nego o smanjenju komunalnog doprinosa za golf igrališta. On je također spočitnuo predsjedniku da ne saziva sjednice vijeća kada treba i da nije educiran za tu funkciju. Zamjerio mu je što na dnevni red nije stavio odluku o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.
Nezavisni Mauro Jurman upozorio je da Statut nije usklađen s novim zakonima te da Učkar mora braniti dostojanstvo svih vijećnika. Vidović je pak kazao da je već trebalo biti prvo čitanje proračuna za 2007., jer će im se uskoro dogoditi maratonske i iscrpljujuće sjednice.
Učkar je istaknuo da je svjestan da mora otrpjeti i kritike, te da ga, ako svoju funkciju ne obavlja dobro, vijećnici mogu smijeniti. Rekao je da mu smeta kad oporba minira sjednice napuštanjem prostorije te da će se potruditi raditi po poslovniku, a Statut uskladiti. Zaključio je da mu njegova stranka, SDP, i IDS zamjeraju što je previše tolerantan, jer upravo opoziciji daje dosta prostora i dozvoljava uvijek najviše izlaza za govornicu.
Premda su pojedini vijećnici tražili da se točka izbaci jer je već kraj godine, usvojen je program gradnje objekata komunalne infrastrukture za 2006. Pročelnica za prostorno planiranje i komunalne djelatnosti Vida Ferlin napomenula je da je to trebalo prihvatiti početkom godine, što je odgođeno zbog poteškoća.
Bez komentara usvojena je odluka da se petogodišnja koncesija za skupljanje i zbrinjavanje metalnog otpada i otpadnih ulja povjeri pulskoj podružnici riječke tvrtke Metis. Izmijenjen je zaključak vijeća od prije dvije godine prema kojem na prostoru sadašnje industrijske luke Tvornice cementa i u dijelu uvale Fijandara treba planirati luku nautičkog turizma županijskog značaja (broj vezova u moru do 200) te dio za ribarske namjene.

T. KOCIJANČIĆ
 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA" | Prijava/Registracija korisnika | 3 komentara | Pretraži raspravu
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se

Re: SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA (Score: 0)
od Anonimac - 14.11.2006
mislim da se je Eva malo prenaglila i da referenti nisu krivi nego da krivica iskljucivo pada na procelnike , ukoliko nemogu ili neznaju disciplinirati referente ili za to nemaju alate mogu podnijeti ostavkuRe: SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA (Score: 0)
od Anonimac - 14.11.2006
Graditi hotele, a ne apartmane

Španjolci, koji kako znamo imaju vrlo loših iskustava po tom pitanju, vrlo su precizno izračunali da se na krevet u apartmanima potroši 17 puta više zemljišta nego za krevet u hotelu a u isto vrijeme on donosi 20 puta manje radnih mjesta i 25 puta manji multiplikativni efekt. No Španjolci su se prije desetak godina trgnuli i počeli ispravljati ono što su tijekom 70-ih i 80-ih upropastili, na nama je da učimo ne samo na njihovim greškama već i na njihovim pokušajima ispravljanja vlastitih pogrešaka.
 Re: SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA (Score: 0)
od Anonimac - 15.11.2006
mislim daje  sa ovom revizijom samo dokaknuto neznanje nemar nerad u gradskoj upravi da vodstvo opčine nema uopče viziju razvoja niti potrebno znanje


Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.23 sekundi