Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: UMAŠKOM DOMU ZDRAVLJA SPECIJALAN STATUS

Događaji vezani uz grad Umag

Bujština dobiva mini bolnicu

Izvor: Glas istre   

Uređenje stacionara u umaškom Domu zdravlja trebalo bi biti gotovo do kraja tjedna, a prvi bi pacijenti mogli biti primljeni tijekom veljače

 

Piše i snimila Kristina FLEGAR

Uređenje stacionara u umaškom Domu zdravlja trebalo bi biti gotovo do kraja tjedna, a prvi bi pacijenti mogli biti primljeni tijekom veljače, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj umaške podružnice Istarskih domova zdravlja Daniel Ferlin. On je zajedno s gradonačelnikom Vladom Kraljevićem i gradskim pročelnikom za društvene djelatnosti Dimitrijem Sušnjem izvijestio o rezultatima njihovog razgovora s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Nevenom Ljubičićem i direktorom HZZO-a Većeslavom Bergmanom, koji je organizirao saborski zastupnik Silvano Hrelja. Kraljević je rekao da su dobili suglasnost za otvaranje stacionara u kojem će zasad biti 21 ležaj, a HZZO će financirati dio troškova smještaja kako to čini u Pazinu i Labinu, dok će ostatak snositi pacijenti i, za potrebite građane, jedinice lokalne samouprave.
- Govoreći o standardu zdravstva na Bujštini, koji je značajno opao za vrijeme osamostaljivanja Hrvatske i Slovenije te zbog gubitka bolnice u Izoli, posebno smo naglasili teškoće vezane uz veliku udaljenost našeg područja od bolnica u Puli i Rijeci. Ministar je obećao da će Umag dobiti specijalan status doma zdravlja s poliklinikom kakav u Hrvatskoj ima još jedino Makarska, rekao je.


Istaknuo je da će time ideja o umaškoj mini bolnici konačno biti ostvarena. To znači da će se početi koristiti i operacijska dvorana, no prije je potrebno zaposliti anesteziologa, na čemu Dom zdravlja u sklopu potrebnog kadrovskog opremanja radi. Što se tiče osamostaljivanja umaškog Doma zdravlja, rekao je da imaju obećanje župana da će Županija prenijeti vlasništvo na lokalnu samoupravu, te da čekaju samo odluku Skupštine.
Ministra su upoznali i s planom gradnje doma za starije osobe, za što Umag ima projekt i predviđena financijska sredstva, rekao je Kraljević, naglasivši da Ministarstvo tu investiciju podržava te je spremno dom uvrstiti u mrežu i ugovoriti smještaj za svih predviđenih stotinjak mjesta. On im je sugerirao da razmisle o mogućnostima za financijski povoljniju izgradnju i način upravljanja budućim domom kroz javno-privatno partnerstvo ili koncesiju. Spomenuta je i mogućnosti korištenja usluga koje pruža Dom zdravlja, kao što su stacionar, specijalisti, Hitna medicinska služba i praonica, za potrebe doma za starije.
- Dogovorili smo da u Gradu ovih dana pripremimo program aktivnosti te ćemo vjerojatno posjetiti neke takve ustanove u Hrvatskoj s ciljem izgradnje objekta s visokom kvalitetom smještaja i usluga, a što manjim troškovima, zaključio je.
Dr. Ferlin je rekao da umaški Dom zdravlja već ima veći broj specijalista, a ministar im je odobrio još dvije specijalizacije – neurologiju i internu, koje će financirati lokalna samouprava. Cilj im je povećavati broj specijalista i omogućiti građanima da koriste zdravstvene usluge putujući što je manje moguće. Izvijestio je također da već imaju potreban broj kreveta za stacionar, ali budući da su ih posudili teško bolesnim i nemoćnim građanima, trenutno ih je na raspolaganju samo četiri. Radi se o posebnim krevetima čija je cijena približno 7,5 tisuća kuna, kakvih će 11 novih nabaviti lokalna samouprava, a 10 Dom zdravlja.
Stacionar će imati četiri jednokrevetne, jednu dvokrevetnu i četiri trokrevetne sobe opremljene klima-uređajima, a želja im je i da svaka ima svoj televizor, za što im je potrebna pomoć građana. Naglasio je da će za funkcioniranje Doma zdravlja jedinice lokalne samouprave Bujštine godišnje davati oko milijun kuna.
Sušanj je rekao da je za uređenje stacionara Grad Umag iz proračuna osigurao 250 tisuća, dok je Županija kao osnivač dala pola milijuna kuna. Za rad stacionara u novom je proračunu predviđeno 300 tisuća kuna, čemu treba dodati uobičajenih 200 tisuća za rad Hitne medicinske pomoći. Vezano za financiranje spomenuo je primjer Hvara, na koji ih je ministar upozorio, gdje se jedan euro po ostvarenom noćenju odvaja za podizanje standarda u zdravstvu. Projekt za umaški Dom zdravlja napravljen je 1995., a HZZO je u njega uložio približno 28 milijuna kuna. Kako je Kraljević rekao, Bujština je puno uložila za podizanje standarda u zdravstvu.
- U zadnjih desetak godina Grad Umag je za Dom zdravlja dao sedam milijuna, a zajedno s doprinosom ostalih jedinica lokalne samouprave dostižemo desetak milijuna kuna, naglasio je.

-->Umaški Dom zdravlja

--> -->Daniel Ferlin, Vlado Kraljević i Dimitrij Sušanj

--> 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 3
glasova: 2


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"UMAŠKOM DOMU ZDRAVLJA SPECIJALAN STATUS" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.20 sekundi