Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA

ISTARSKA ŽUPANIJA

Peruško: Na ZERP-u se očituje dvoličnost HDZ-a

Izvor: Glas istre   

Aktiviranje ZERP-a za članice EU-a jedini je način zaštite interesa ribara i hrvatskih nacionalnih interesa na Jadranu • Obalna straža u sklopu ratne mornarice znači militarizaciju Jadrana, smatra Anton Peruško

 
Budući da bi Hrvatski sabor već krajem idućeg tjedna trebao raspravljati o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu na Jadranu (ZERP), svoje stavove o tome na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznijeli su čelnici županijskog SDP-a. Predsjednik županijske organizacije Anton Peruško rekao je da se upravo na tom primjeru jasno potvrđuje petljanje, nedosljednost i dvoličnost politike HDZ-a, jer, kako tvrdi, vladajući jedno lice pokušavaju prikazati prema Europi, a drugo prema građanima Hrvatske. Peruško je istaknuo da premijer Ivo Sanader ne samo da gubi vjerodostojnost po pitanju ZERP-a, već gubi i živce u odnosima s EU-om.
- Koalicijska Vlada pod vodstvom SDP-a znala je da timing u politici mnogo znači i zbog toga je Sabor još u listopadu 2003. godine donio odluku o proglašenju ZERP-a i označio za početak njegove primjene listopad prošle godine. Takva je odluka predstavljala dobru političku i diplomatsku ravnotežu između zaštite ribarskih i nacionalnih interesa i nenarušavanja odnosa s Europskom unijom, osobito u trenutku kada se očekivalo mišljenje Unije o našem zahtjevu za članstvo. HDZ, koji se u javnosti predstavlja kao jedini zaštitnik hrvatskih nacionalnih interesa, tada je govorio da je odluka o ZERP-u »čudnovati kljunaš« i glasao je protiv, te je inzistirao na proglašenju gospodarskog pojasa. Danas za HDZ očito pušu neki drugi vjetrovi, rekao je Peruško.


Prema njegovim riječima, zbog pogrešne politike Vlade i neodgovarajuće potpore ribarstvu, hrvatski ribarski brod je u ZERP-u nažalost tek rijetka pojava. Peruško nadalje tvrdi da u listopadu ove godine HDZ ponovno mijenja svoj stav o pojasu te traži politički konsenzus svih stranaka za aktiviranje ZERP-a, dodajući da se takvom prevrtljivom HDZ-u jednostavno ne može vjerovati.
- Zbog toga je SDP zajedno s HSS-om u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog odluke o aktiviranju ZERP-a, budući da je EU izjavio da ne sklapa sporazum o partnerstvu u ribarstvu sa zemljom kandidatom, što je Vlada također trebala znati. Kako su u međuvremenu Italija i Slovenija bez osnove proglasile ekološki pojas, zatražili smo od Vlade poduzimanje niz mjera za popravljanje stanja u ribarstvu, jačanje nadzora u ZERP-u, kao i otklanjanje negativnih reakcija u EU-u. SDP ostaje pri svom principijelnom stavu da je aktiviranje ZERP-a za članice EU-a jedini pravi sveobuhvatni način zaštite interesa ribara kao i hrvatskih nacionalnih interesa na Jadranu, veli Peruško.
Istaknuo je da je kao saborski zastupnik i profesionalni pomorac jedan od koautora prijedloga Zakona o obalnoj straži Republike Hrvatske, koji je u dva navrata bio na razmatranju u Saboru, te je, tvrdi, voljom vladajuće većine odbijen. Smatra da Hrvatska kao izrazito pomorska zemlja mora imati svoju obalnu stražu i to kao civilnu komponentu. Ističe da je Vlada u proračunu za iduću godinu predvidjela sredstva za osnivanje obalne straže u sklopu Hrvatske ratne mornarice, no kako kaže, to je potpuno neprimjereno.
- Radi se o formiranju straže u sklopu ratne mornarice, što je neprimjereno europskim uvjetima. Jadran je prestižna nautička destinacija u kojoj ratni brod nije podesan za obavljanje poslova civilnih struktura obalne straže, rekao je Peruško. Zaključio je da obalna straža u sklopu ratne mornarice znači militarizaciju Jadrana, a to Hrvatskoj ne može donijeti ništa dobrog.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ
 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 2
glasova: 1


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

SDP - UMAG

"ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA" | Prijava/Registracija korisnika | 5 komentara | Pretraži raspravu
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se

Re: ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA (Score: 0)
od Anonimac - 10.12.2006
OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU GRADA UMAGA
Kao najobičnija stanovnica grada Umaga osobito sam počašćena što ste kao gradonačelnik usljed svoje svekolike prezauzetosti pronašli malo slobodnog vremena i našli za shodno da reagirate na moj nedavni istup u medijima.

Nisam pristalica "prepucavanja" po novinama, ali staro pravilo kaže da "onaj koji šuti, taj se slaže", a kako pasivnost i muk ne donose promjene ni pojedincu ni zajednici, odlučih se da (od)reagiram.

Ne želim polemizirati oko Vaših tvrdnji jer smatram da novine nisu mjesto za to (ponovo predlažem konstruktivni dijalog!), osvrnut ću se na dvije notorne činjenice koje idu Vama na dušu (ako tamo još uvijek ima mjesta):
a) grad Umag je "ulupao" enormnih 2 mil. kuna u nešto čija je jedina i isključiva namjena muška razbibriga
b) onemogućili ste i osujetili, kako i sami kažete hvalevrijednu akciju, besplatnog ultrazvučnog pregleda za stotinjak žena, pa ma bila ona motivirana i mojom osobnom promocijom, pozitivni posredni i neposredni učinci jedne takve akcije nesagledivi su. Možda smo mogli nekome i spasiti život!
Ne bih se više zadržavala na pojašnjenju Vaših netočnih navoda.Re: ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA (Score: 0)
od Anonimac - 10.12.2006
Ono čime se ovdje želim pozabaviti nešto je sasvim drugo.
Upravo zadivljuje činjenica da ste Vi osobno i javno reagirali izazvani nečijim istupom u medijima. Bezbrojni su oporbeni vijećnici godinama pokušavali izazvati takvu Vašu reakciju, ali na žalost bezuspješno. Zbog toga razloge ovakove Vaše reakcije valja potražiti na drugoj strani.

dosadašnji "dobronamjerni" savjeti upućivani meni nisu urodili plodom, to ste se Vi odlučili
osobno angažirati.
Moj najveći "grijeh" je taj što sam se prihvatila obaveze vođenja jednog mjesnog odbora i to u
duhu onoga kako sam odgojena, a taj je da poštujem red, rad i odgovornost. Kako navedene
vrijednosti nisu danas na cijeni, nego upravo suprotne, to se i pokazalo kao moj najveći problem.
Te što sam se kao politička "balavica" koja je nedavno kročila u mutne političke vode
drznula javno kritizirati rad gradskih vlasti, pa i Vas samoga. I što sam kirurški precizno i
jasno detektirala probleme mjesne samouprave i odmah ponudila gotova rješenja, podržana od
gotovo svih mjesnih odbora.
Gospodine gradonačelniče, godinama ste na čelu grada koji tone. Sa zavišću gledamo
blještavilo obližnjeg Portoroža u kojem sezona traje svih dvanaest mjeseci, a naše su sve
kraće. Nezasluženo gledamo u leđa gradovima kao što su Rovinj i Poreč, a godinama smo bili
njihovi predvodnici. Ne dozvolite da se osjećamo posramljeno kad nas turisti koji dođu u Umag
pitaju za Stari grad. Pa ih od srama upućujemo na obližnje navedene gradove. Ili kad, onako
veseli i razdragani kakvi turisti znaju biti, požele pojesti malo domaćih pomidora i smokava pa
krenu put gradske tržnice, naše javne sramote.
Ali, ko šiša turiste, oni nisu glasači!
Ko šiša žene, one ionako moraju slušati svoje muževe (u protivnom će, na žalost, mnoge
od njih dobiti i po zubima).
Ko šiša djecu, pa ni ona ne mogu glasovati. Pa smo valjda jedini grad u Hrvatskoj, a i šire,
koji nema srednju školu. A netom smo dobili i sportsku dvoranu. Za koju roditelji sami moraju
plaćati dječje sportske i ine aktivnosti. Iako škola nije privatna, a bogami ni dvorana (ali o
tome nekim drugim povodom).
Stoga je kristalno jasno zašto je onih 2 mil. kuna s početka priče utrošeno onako kako je
",1] ); //-->Bit će da ste zbog mog istupa dobili "packe" s više instance, što Vaš ego nije mogao progutati pa ste se javno obrušili na mene iz dobro utvrđenih odaja Gradske palače. Kako dosadašnji "dobronamjerni" savjeti upućivani meni nisu urodili plodom, to ste se Vi odlučili osobno angažirati.
Moj najveći "grijeh" je taj što sam se prihvatila obaveze vođenja jednog mjesnog odbora i to u duhu onoga kako sam odgojena, a taj je da poštujem red, rad i odgovornost. Kako navedene vrijednosti nisu danas na cijeni, nego upravo suprotne, to se i pokazalo kao moj najveći problem. Te što sam se kao politička "balavica" koja je nedavno kročila u mutne političke vode drznula javno kritizirati rad gradskih vlasti, pa i Vas samoga. I što sam kirurški precizno i jasno detektirala probleme mjesne samouprave i odmah ponudila gotova rješenja, podržana od gotovo svih mjesnih odbora.Re: ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA (Score: 0)
od Anonimac - 10.12.2006
Gospodine gradonačelniče, godinama ste na čelu grada koji tone. Sa zavišću gledamo blještavilo obližnjeg Portoroža u kojem sezona traje svih dvanaest mjeseci, a naše su sve kraće. Nezasluženo gledamo u leđa gradovima kao što su Rovinj i Poreč, a godinama smo bili njihovi predvodnici. Ne dozvolite da se osjećamo posramljeno kad nas turisti koji dođu u Umag pitaju za Stari grad. Pa ih od srama upućujemo na obližnje navedene gradove. Ili kad, onako veseli i razdragani kakvi turisti znaju biti, požele pojesti malo domaćih pomidora i smokava pa krenu put gradske tržnice, naše javne sramote. Ali, ko šiša turiste, oni nisu glasači!

Ko šiša žene, one ionako moraju slušati svoje muževe (u protivnom će, na žalost, mnoge od njih dobiti i po zubima). Ko šiša djecu, pa ni ona ne mogu glasovati. Pa smo valjda jedini grad u Hrvatskoj, a i šire, koji nema srednju školu. A netom smo dobili i sportsku dvoranu. Za koju roditelji sami moraju plaćati dječje sportske i ine aktivnosti. Iako škola nije privatna, a bogami ni dvorana (ali o tome nekim drugim povodom).
A jasno je i zašto ova "moja" akcija nije dobila zeleno svjetlo. To odnosi glasove, zar ne?
P.S. Jedina konstatacija iz Vašeg reagiranja s kojom se apsolutno slažem je ta da je potpuno
neprimjereno održavati sastanke mjesnog odbora u obližnjem kafiću. Ali, to je samo revolt
mojih vijećnika i mene zbog činjenice da ni nakon tri godine postojanja mjesnog odbora odbijate
nam dati primjeren prostor za rad iako Grad vrvi praznim gradskim prostorima. A o količini novaca
za koje ostaje uskraćena gradska kasa ne moram ni napominjati, jer se takvi prostori, osim nama,
uskraćuju i brojnim poduzetnicima i privatnicima ovoga grada.
S poštovanjem,
",1] ); D(["mb","Tanja Rako, predsjednica VMO Umag-centar

",0] ); D(["ce"]); //-->Stoga je kristalno jasno zašto je onih 2 mil. kuna s početka priče utrošeno onako kako je utrošeno. To donosi puno glasova. A jasno je i zašto ova "moja" akcija nije dobila zeleno svjetlo. To odnosi glasove, zar ne?Re: ČELNICI ŽUPANIJSKOG SDP-a IZNIJELI STAVOVE O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJA (Score: 0)
od Anonimac - 10.12.2006
.S. Jedina konstatacija iz Vašeg reagiranja s kojom se apsolutno slažem je ta da je potpuno neprimjereno održavati sastanke mjesnog odbora u obližnjem kafiću. Ali, to je samo revolt mojih vijećnika i mene zbog činjenice da ni nakon tri godine postojanja mjesnog odbora odbijate nam dati primjeren prostor za rad iako Grad vrvi praznim gradskim prostorima. A o količini novaca za koje ostaje uskraćena gradska kasa ne moram ni napominjati, jer se takvi prostori, osim nama, uskraćuju i brojnim poduzetnicima i privatnicima ovoga grada.

S poštovanjem,
Tanja Rako, predsjednica VMO Umag-centar
 


Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.25 sekundi