Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: UMAŠKI GRADONAČELNIK I VLASNIK PITIPA O NASTAVKU PROJEKTA ISTARSKOG PRŠUTA KONTR

Događaji vezani uz grad Umag

Violin d'Umago kao prepoznatljiv brand

Izvor: Glas istre   

Pitip je od deset kooperanata – uzgajivača koji su obavezni hraniti ih isključivo prirodnom i strogo kontroliranom hranom – lani je dobio 83 svinja, odnosno 15 tisuća kilograma kvalitetnog mesa, od čega će tek 19 posto biti pršuti. Vlasnik pršutarne iz Frančeskije Alberto Cavalera najavio je i proširenje proizvodnje i palete proizvoda kobasicama, salamama, ombolom i vratinom

 
Projekt autohtonog istarskog pršuta kontroliranog podrijetla, za koji je jučer na konferenciji za novinare u gradskoj palači prvi put objavljeno da će se na tržištu zvati »Violin d'Umago«, uspješno ide dalje nakon pokusne godine. Pokretač je u suradnji s Gradom pršutarna Pitip iz Frančeskije, a kako je najavio njen vlasnik Alberto Cavalera, kreće se u proširenje proizvodnje i palete proizvoda kobasicama, salamama, ombolom i vratinom.
Od deset kooperanata – uzgajivača koji su obavezni hraniti ih isključivo prirodnom i strogo kontroliranom hranom – lani je dobiveno 83 svinja, odnosno 15 tisuća kilograma kvalitetnog mesa. Od toga će tek 19 posto biti pršuti, što je utvrđeno analizom. Planiraju do kraja ove godine, kada bi se na tržištu trebali pojaviti prvi istarski pršuti nakon 18 mjeseci obrade i čuvanja, od uzgajivača nabaviti 200 do 300 svinja, sa željom da ih za koju godinu bude barem tisuću. Cavalera je istaknuo nužnost unificiranja pasmine za sve svinje i animiranja što većeg broja uzgajivača s cijele Bujštine, sa željom da »Violin d'Umago« postane prepoznatljiv i jak brand ovog kraja.
Gradonačelnik Vlado Kraljević napomenuo je da je proračunom za 2007. osigurano 50 tisuća kuna, odnosno 200 kuna po grlu, što je dovoljno za tisuću svinja. Oni koji žele investirati u proširenje štala mogu se javiti u Grad koji svim poduzetnicima sufinancira dva posto kamata na kredite. Pitip i dalje jamči siguran otkup i cijenu koja iznosi 18 do 20 kuna po kilogramu žive vage.


Kraljević je pritom najavio da će gradska delegacija idućih dana posjetiti 30 poduzeća i obrta, ponajprije najveće tvrtke s najvažnijim kapitalnim investicijama, zatim one koje su s Gradom sklopile ugovor o preseljenju u industrijsku zonu Ungarija, izvozno orijentirane firme, pa poljoprivrednike, ribare, graditelje minihotela i druge. Prema njegovim riječima, žele vidjeti kako im ide, kako ubrzati realizaciju projekata, koji su problemi i mogu li im pomoći u njihovom rješavanju. Na te susrete i razgovore novinari neće biti pozvani, premda su izrazili želju da prisustvuju u Tvornici cementa i Rezidenciji Skiper. Kraljević je ostavio mogućnost sazivanja naknadnih presica.
Pročelnica za financije Gabriela Žic Turković kazala je da je Umagu u interesu da se velike tvrtke poput Podravke, Hempela i Podravke iz grada što prije presele u Ungariju. U tijeku je gradnja infrastrukture zajedno s HEP-om i Vodovodom, uvode se telekomunikacijska i plinska mreža. Paralelno s time, poslovna se zona proširuje za još 2,2 hektara i kraju se privodi natječaj za prodaju posljednje tri parcele. Dodala je da su u pripremi idejni projekt i natječaj za gradnju šest milijuna kuna vrijednog tzv. poduzetničkog inkubatora u kojem će se prostori iznajmljivati onima koji si još ne mogu priuštiti kupnju.

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

-->Projekt autohtonog pršuta u Pitipu ide dalje

--> -->Vlado Kraljević, Gabriela Žic Turković, Marino Kocijančić i Alberto Cavalera

-->OKVIR

-->

Još se ne zna lokacija doma umirovljenika?!

Na upit ima li raskola u gradskom IDS-u i utječe li to, kako su ustvrdili oporbenjaci, na gradnju doma umirovljenika, odnosno njegovo premještanje iz Komunele u centar iza Doma zdravlja, gradonačelnik je rekao da je IDS danas jači nego prije godinu i pol kada su bili uzdrmani lošim izbornim rezultatima, da je koalicija složna, te da će se ta ustanova sigurno izgraditi u ovom mandatu.


- Uskoro ćemo sazvati presicu i izaći u javnost s detaljima, jer konačnu odluku gdje će se graditi još nismo donijeli. Trenutna situacija posljedica je prijedloga o zamjeni nekretnina u Komuneli s Vilama Alberi i razgovora s ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem. Tražimo najkvalitetnije i najbrže rješenje. Ministar je izrazio spremnost financirati svih stotinjak kreveta ako bude uz Dom zdravlja, gdje se već nalazi stacionar. Bolje je pričekati. Osim lokacije i preispitivanja projekta, valja razmotriti mogućnost gradnje po modelu javno-privatnog partnerstva i tko će ustanovom upravljati, kazao je Kraljević, uz napomenu da opozicija ima pravo sumnjati i kritizirati.


Nije znao hoće li doći do zamjene zemljišta s Vilama Alberi.


 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 4
glasova: 2


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"UMAŠKI GRADONAČELNIK I VLASNIK PITIPA O NASTAVKU PROJEKTA ISTARSKOG PRŠUTA KONTR" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.21 sekundi