Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: ZAJEDNICA UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA ISTRE POTPISALA PREDIZBORNI SPORAZUM S IDS

ISTARSKA ŽUPANIJA

Umirovljenici razočarani HSU-om podržali politiku IDS-a

Izvor: Glas istre          

Zajednica udruga umirovljenika Istre traži da njihovi zahtjevi, poput rasta mirovina sukladno rastu BDP-a dok ne dostignu 70 posto od prosječne plaće, uđu u saborsku proceduru

 
Tjedan dana nakon što je potporu Istarskom demokratskom saboru pružila Nezavisna lista Ivana Udovića, čije se kompletno članstvo priklonilo najjačoj stranci u Istri, jučer su listu IDS-a na predstojećim parlamentarnim izborima podržali i članovi Zajednice udruga Matice umirovljenika Istarske županije. Potpisivanjem sporazuma o predizbornoj suradnji, vodstvo Matice umirovljenika, koja broji nemalih 13 tisuća članova, tako je javno obznanilo svoje nezadovoljstvo Hrvatskom strankom umirovljenika, za koju tvrde da je premalo učinila u ostvarivanju umirovljeničkih prava.


Predsjednik Zajednice udruga Bruno Stermotić naglasio je da je HSU tek prividno mnogo učinio, no da i dalje ostaje zastrašujuća činjenica da prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi sramotnih 1.916 kuna. Naglasio je da su IDS-u pružili podršku jer vjeruju da kao ozbiljna stranka već duže vremena zastupa interese umirovljeničke populacije, a sigurni su da može uskladiti mirovine svih umirovljenika, što, tvrdi on, Hrvatskoj stranci umirovljenika nije pošlo za rukom. Prema njegovim riječima, HSU je učinio određene pomake, no u svojim zahtjevima prema aktualnoj vlasti trebali su biti mnogo agresivniji. Dodao je da je ponekad bolje ne prihvatiti ništa, nego se zadovoljiti mrvicama.
No podrška istarskih umirovljenika nije bezuvjetna, jer, kažu, zastupnici IDS-a će nakon potpisivanja sporazuma imati mnogo posla. Naime, Zajednica udruga traži da njihovi zahtjevi, poput izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, rasta mirovina sukladno rastu BDP-a dok ne dostignu 70 posto od prosječne plaće ili izgradnje nove bolnice u Puli do 2011. godine, uđu u saborsku proceduru.
Između ostalog, podršku IDS-u su pružili jer im je obećano otvaranje domova umirovljenika u Puli, Umagu, Pazinu i Labinu, više novca za preventivne preglede kao i oslobađanje od participacije za troškove liječenja za osobe starije od 65 godina.
Nositelj liste IDS-a Damir Kajin tvrdi da jedino njegova stranka može jamčiti najbolju socijalnu politiku kroz politiku pune zaposlenosti te dodaje da je usklađivanje mirovina obavljeno djelomično. Kajin smatra da bi pravo usklađivanje bilo moguće da se u idućem proračunu za umirovljenike osigura 600 milijuna kuna. Naglašava da su prevareni svi umirovljenici koji su pristali na polovicu isplaćenog duga.
- Dug se vraćao prodajom javnog sustava, a priče da se HSU tobože izborio za 14 milijardi kuna su obične besmislice. Ta je stranka bila samo tampon zona između umirovljenika i Vlade, ne bi li se ublažila oštrica umirovljeničkih zahtjeva, rekao je Kajin.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

 

Šamar istarskom HSU-u?

Tko prvi, njemu djevojka! Ili su istarski zastupnici Hrvatske stranke umirovljenika stopostotno uvjereni u bezuvjetnu podršku penzionera na predstojećim parlamentarnim izborima, pa ne obilaze umirovljeničke udruge i ne lobiraju za stare-nove glasove ili im je predizborna politička strategija potpuno zakazala. Jer kako inače protumačiti priklanjanje gotovo 13 tisuća umirovljenika - aktualnih članova najjače umirovljeničke udruge u Istri - IDS-u?
I dok IDS-ovci vješto pronalaze i vabe nezavisne liste, samouvjereno tvrdeći da će ih do izbora biti još, uspjeli su pridobiti i pozamašnu penzionersku glasačku mašinu. Svjesni da će obećanjima o izjednačavanju mirovina, izgradnji pulske bolnice i otvaranju novih umirovljeničkih domova zadobiti ionako poljuljano povjerenje umirovljenika, vodstvo IDS-a korak po korak osigurava svoje planirane zastupničke mandate.
S druge pak strane HSU kao da još uvijek čuči u prikrajku računajući valjda da će im glasači zahvaliti na onome što su koliko-toliko učinili po pitanju obeštećenja ili da će penzioneri i ovoga puta logično zaokružiti »svoju« interesnu opciju. Priklanjanjem IDS-u Zajednica udruga umirovljenika Istre pokazala je da ne vjeruje stranci umirovljenika, baš kao ni nositelju stranačke liste Silvanu Hrelji.
Ne čudi njihovo tempirano priklanjanje lukavim IDS-ovcima koji objeručke prihvaćaju i marginalne nezavisne liste, jer tko bi umirovljenicima uopće zamjerio da barem teorijski poboljšaju svoja prava, pa makar samo na predizbornim konferencijama za novinare. Mjesec dana prije izbora dovoljno je vremena da ozbiljnije stranke u Istri odlučnije krenu u pohod na raznorazne interesne skupine, jer u protivnom će to, pokazalo se, vrlo brzo učiniti IDS.

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"ZAJEDNICA UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA ISTRE POTPISALA PREDIZBORNI SPORAZUM S IDS" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.20 sekundi