Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: Potrebnih liječnika ni za lijek

Događaji vezani uz grad Umag

Izvor: Glas istre           

po01

Piše i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

Proteklog kolovoza s radom je počeo stacionar s 21 posteljom u kojem rade liječnik, šest medicinskih sestara i tri spremačice • Umaška Hitna pomoć jedna je od najboljih u Hrvatskoj, primila je brojne pohvale za svoj rad. Ona je i jedna od najudaljenijih od bolnice, pa su naši liječnici bili prisiljeni naučiti raditi više i bolje • Na početku je dijaliza imala 14 pacijenata, a danas ih već broji 32, koji dolaze svaki drugi dan u smjenama s Bujštine, Buzeštine i dijela Poreštine

 

Nakon dugogodišnjeg čekanja i brojnih zahtjeva građana, posebno onih starijih, te višemjesečnih peripetija oko otvorenja, konačno je proteklog kolovoza počeo raditi stacionar s 21 posteljom u Domu zdravlja Umag u kojem rade liječnik, šest medicinskih sestara i tri spremačice.
Kako smo saznali od voditelja umaške ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Daniela Ferlina, u startu su imali samo šest pacijenata, ali nakon početka sezone grijanja njihov broj varira od 15 do 20. Tri obroka dnevno, od toga dva kuhana, svaki dan stižu iz obližnjeg dječjeg vrtića, novigradskog Doma za starije i nemoćne i jedne gostionice iz Dajle. Izrađeni su projekt i troškovnik za vlastitu kuhinju koja će stajati 300 tisuća kuna, što su gradovi s ovog područja obećali financirati.Na upit zašto se toliko kasnilo s otvorenjem, dr. Ferlin je kazao da su lani u kolovozu na sastanku podijelili zadatke i dogovorili da se mora vrlo brzo otvoriti.
- Grad Umag je osigurao obećanih 250 tisuća, a Istarska županija pola milijuna kuna. Dom zdravlja je uredio prostor, jer je prvotni plan bio otvoriti stacionar sredinom prosinca. U ime umirovljenika Atilio Gamboc je bio zadužen za požurivanje dolaska komisije Ministarstva zdravstva posredstvom svojih saborskih zastupnika, što nije učinio niti do veljače ove godine. Tada je gradska uprava preuzela stvari u svoje ruke – komisija je stigla početkom svibnja, a ubrzo i uporabna dozvola. Svečano otvorenje upriličeno je u lipnju, kada je ministar zdravstva obećao da će nam ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje stići do 1. srpnja. No, stigao je tek u kolovozu, kaže dr. Ferlin.
Stacionar ima gotovo sve što treba, nedostaje nekoliko TV prijemnika i ostale potrepštine, što planiraju kupiti obećanim novcem iz nekoliko dobrotvornih akcija.
Dr. Ferlin je pohvalio Hitnu pomoć u kojoj ljeti radi sedam, a nakon 1. rujna pet liječnika. Nedostaju još dva, ali nema zainteresiranih. Zbog toga noću (osim vikenda) više nisu dežurna dva, već samo jedan doktor, pa imaju problema s prevelikim brojem prekovremenih sati i neiskorištenim godišnjim odmorima. Da bi pokrili potrebe na Hitnoj dežurstva su morali preuzeti dr. Ferlin i ginekolog dr. Rafael Sandalj, ali ni to nije dovoljno. Naime, taj odjel zabilježi godišnje između 12 i 13 tisuća posjeta, a nakon jedne analize, ustanovili su da je osam posto pacijenata imalo razloga za dolazak, dok su ostali bili nehitni slučajevi. Razlog tomu leži djelomice u komoditetu građana kojima se ne da čekati u redu ili popodnevnu smjenu svog liječnika.
- Umaška Hitna pomoć jedna je od najboljih u Hrvatskoj, primila je brojne pohvale za svoj rad. Ona je i jedna od najudaljenijih od bolnice, pa su naši liječnici bili prisiljeni naučiti raditi više i bolje. Njihov dijapazon poslova je puno širi nego kod kolega, jer pacijente, koji trebaju dugo putovati do Pule, valja puno bolje pripremiti i obraditi, naglašava dr. Ferlin.
Još je jedan odjel Doma zdravlja dobro opremljen. Riječ je o odjelu dijalize koji je počeo s radom prije osam godina s kapacitetom od deset postelja, a zaposlena su dva liječnika i šest medicinskih sestara. Na početku je dijaliza imala 14 pacijenata, a danas ih već broji 32, koji dolaze svaki drugi dan u smjenama s Bujštine, Buzeštine i dijela Poreštine. Dr. Ferlin je istaknuo da ima dovoljno rezervnih aparata. Njih srećom ne moraju kupovati, jer ih tvrtka koja isporučuje filtre i ostali materijal nakon ispunjene kvote daje besplatno, kao i njihovo servisiranje. Problem s kojim se suočavaju na dijalizi je zasićenje kadrova. U bolnicama se to lako rješava rotiranjem, ali budući da obuka osoblja za taj odjel traje četiri mjeseca, domovi zdravlja si ne mogu priuštiti obuku za veći broj sestara koje bi se mijenjale. Nemaju problema s troškovima, jer HZZO uredno podmiruje obaveze prema dijalizi.
Umaški Dom zdravlja općenito nema problema s novcem ili dugovima, i godinama posluje pozitivno.
Osvrnuvši se na povijest, dr. Ferlin je podsjetio da je Dom zdravlja otvoren 1951., a prvi ravnatelj bio je dr. Mile Veraja, danas umirovljenik iz Zambratije koji je ovdašnjim žiteljima ostao u sjećanju kao vrstan dijagnostičar. U to vrijeme radila su čak dva rodilišta – u Umagu i Bujama. Danas dom zapošljava 81 djelatnika, nedostaju dva doktora na Hitnoj pomoći. Prije dva mjeseca tri su liječnika otišla na specijalizaciju, a dvoje na bolja radna mjesta. Istarski domovi zdravlja su za potrebe Labina, Poreča, Umaga i Buzeta raspisali javni natječaj na nacionalnoj razini, ali niti jedan liječnik se nije javio.
Velike su bolnice, napomenuo je dr. Ferlin, počele pojačano zapošljavati specijalizante, ondje su bolje plaćeni, tako da je primarna zaštita postala manje atraktivna. I farmaceutske tvrtke već na četvrtoj godini fakulteta vrbuju studente s daleko boljim plaćama, što mnogi prihvaćaju. Liječnička komora je još prije dvije godine počela upozoravati na nedostatak doktora, pa će nadležno ministarstvo morati početi razmišljati o uvozu radne snage iz država bivše Jugoslavije.
Pod okrilje Doma zdravlja spadaju voditelj ispostave sa svojom ambulantom opće prakse, kirurg, ginekolog, Hitna pomoć, dijaliza, stacionar i patronažna služba. Ima dosta zakupaca – šest u primarnoj zaštiti, od kojih pet opće medicine i jedan pedijatar, dva internista, fizijatar s fizikalnom terapijom, ortoped, laboratorij, rendgen, dvije ambulante medicine rada, četiri zubara i zubotehnički laboratorij. U Novigradu djeluju dvije ambulante opće prakse i stomatolog, a u Bujama tri opće prakse i dva zubara. U Umag dva puta mjesečno dolazi psihijatar koji pacijente prima na uputnicu, zatim dermatolog i otorinolaringolog čiji se pregledi moraju plaćati po 120 kuna, jer nisu ugovoreni s HZZO-om, a dolaze i gastrointernolog i okulist koji primaju uputnice.
Ova zdravstvena ustanova općenito je dobro opremljena, primjerice, oba internista imaju ergometriju te ultrazvuk srca. Mamograf, kupljen novcem Istarske županije i iz humanitarnih akcija, nalazi se kod rendgenologa dr. Petera Koševića, ali, istaknuo je voditelj ispostave, nažalost se ne koristi previše, jer većina žena ide na besplatne preglede u Buzet. Dr. Ferlin je kazao da je taj specijalist jedini u Hrvatskoj odbio sudjelovati u nacionalnom projektu mamografije. Ugovor ima s Istarskom županijom, preko koje također ide dio pozivnih pregleda, ali ne i s Gradom Umagom.
Kirurška ambulanta, u kojoj se obavljaju manji zahvati s lokalnom anestezijom, radi punom parom. Oni kompliciraniji za koje treba opća anestezija ne mogu se još prakticirati, jer, premda je uporabna dozvola za kiruršku salu konačno stigla nakon šest godina, ne mogu nikako naći anesteziologa.
- O minibolnici, koja je postala aktualna nakon gubitka mogućnosti liječenja u Izoli, puno se pričalo i još se priča. Smatram da smo od plana iz 1995., kojemu je cilj bio smanjiti broj odlazaka u Pulu ili Rijeku, ostvarili gotovo sve, nedostaje još prostor za doktore koji trebaju doći, za što postoji projekt za nadogradnju. Naime, dva su poslana na specijalizaciju za neurologiju i internu medicinu, što košta 300 tisuća kuna, a plaćaju svi gradovi i općine Bujštine. Bilo bi dobro kad bismo imali svog oftalmologa, dermatologa, otorinolaringologa te trenutno najpotrebnijeg urologa, nabrojio je dr. Ferlin.
-->Glavni ulaz u Dom zdravlja

--> -->Dr. Daniel Ferlin pred Hitnom pomoći

--> -->U stacionaru trenutno leži 20 pacijenata

--> -->Na dijalizu dolaze pacijenti s Bujštine, Buzeštine i Poreštine

-->okvir

-->

Zašto liječnici ne rade petkom popodne?

Bilo je pritužbi na radno vrijeme, jer zdravstvena zaštita nije bila osigurana i petkom popodne kao u ostalim domovima zdravlja, pa smo pitali ravnatelja na koji će to način riješiti.


- Petkom popodne dosad nije bilo liječnika na Bujštini koji su radili. Međutim, stigao je nalog HZZO-a da se to mora riješiti. Problem umaških liječnika opće prakse je u tome što subotom kada su dežurni, premda bi morali, odbijaju primati tuđe pacijente, što nije slučaj u Bujama i Novigradu. Poslat ću dopis svima da su dužni to napraviti i izraditi raspored radnog vremena s dežurstvima za petke popodne i subote za cijeli mjesec. HZZO će poslati kontrolu koja će utvrditi funkcionira li to, rekao je dr. Daniel Ferlin.

 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 5
glasova: 1


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

ISTARSKA ŽUPANIJA

"Potrebnih liječnika ni za lijek" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.23 sekundi