Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: ISTRAŽIVANJE AGENCIJE PULS POKAZUJE KAKO BI ISTRANI GLASALI DA SE SUTRA ODRŽAVAJ

ISTARSKA ŽUPANIJA

IDS-u 47 posto, SDP uvjerljivo drugi

Izvor: Glas istre           

HDZ u Istri prolazi s 8,2, HSU s 5,4, zeleni s 4,6, a HNS s 3,1 posto glasova • Većina Istrana zadovoljna je kvalitetom života, a čak 49 posto ih smatra da su u ovoj regiji uvjeti života puno bolji nego u ostalim • Najveći problem ispitanicima skup život i visoke cijene, nezaposlenost, zdravstvo, male plaće i mirovine

 
Da se idućeg vikenda održavaju lokalni izbori, u Istarskoj bi županiji najviše birača ponovno glasalo za IDS, pokazali su rezultati istraživanja koje je na reprezentativnom uzorku od tisuću punoljetnih ispitanika u veljači telefonski provela agencija Puls. Među Istranima koji bi sigurno izašli na izbore u ovom trenutku bi za vladajuću stranku u Istri glasalo 46,9 posto ispitanika. Čini se da bi u tom slučaju IDS-ov koalicijski partner na županijskoj razini ponovno bio SDP, koji je u anketi osvojio 21,6 posto glasova, dok se na trećem mjestu nalazi HDZ s 8,2 posto glasova.


Ukupno 5,4 posto dobiva HSU, dok bi peta stranka u Županijskoj skupštini bila Zelena stranka s osvojenih 4,6 posto glasova. Slijedi HNS s 3,1 posto, HSS i Nezavisna lista poduzetnika (vjerojatno se misli na udruženu listu nezavisnih koju bi eventualno predvodio Plinio Cuccurin – op. a.) koji bi dobili svaki po 1,7 posto glasova, za ISDF bi glasalo 1,1, a za HSLS, DC i HSP manje od jedan posto. Neodlučnih je 4,6 posto.
Anketa je pokazala i političku osviještenost istarskih birača, jer bi čak njih 46 posto sigurno glasovalo na izborima za Županijsku skupštinu da se izbori kojim slučajem održavaju idući vikend, dok njih 26 posto misli da bi vjerojatno glasalo. S druge pak strane 15 posto anketiranih decidirano je odgovorilo da sigurno ne bi glasovalo. Među biračima koji bi sigurno otišli na izbore najviše je osoba starijih od 60 godina, njih 28,8 posto, a slijede oni od 30 do 45 te oni od 46 do 60 godina s približno jednakim postotkom. Istraživanje je pokazalo da bi na lokalne izbore danas izašlo više žena nego muškaraca - 53 naprama 47 posto.
Mišljenja građana o trenutačnom stanju na području Istarske županije su poprilično podijeljena. Naime, čak 50 posto ispitanika smatra da se stvari u Istri odvijaju u dobrom, a 32 posto u pogrešnom smjeru. Velik broj ispitanika, 19 posto, nije imao nikakav stav o trenutačnoj situaciji, a njihova se ravnodušnost može protumačiti ili kao potpuna nezainteresiranost ili kao očiti pesimizam.
Gledano prema stranačkim preferencijama, zanimljivo je da se među onima koji bi glasali za HNS čak 59 posto izjasnilo da Istru vide na pravom putu, iako HNS ne participira u vlasti na županijskoj razini, pa tako direktno i nije zaslužan za dobar smjer za koji se opredijelila polovica ispitanika. Među IDS-ovim glasačima ukupno 54 posto smatra da stvari u Istri idu u dobrom smjeru. U redovima svojih glasača najveći postotak onih koji smatraju da Istra ide u lošem smjeru ima Zelena stranka – 39 posto onih koji bi glasali za tu opciju misli da se stvari kreću u pogrešnom smjeru, ali 41 posto glasača zelenih misli da je Istra na pravom putu.
Načelno gledajući, Istrani su i više nego zadovoljni svojom kvalitetom života, a čak 49 posto ih smatra da su u ovoj regiji uvjeti života puno bolji nego u ostalim županijama. Njih 29 posto uvjereno je da se u Istri ne živi ni bolje ni lošije nego u ostatku Hrvatske, dok svega 11 posto smatra da su uvjeti života u Istri puno lošiji od drugih županija.
Kao najveće probleme u Istarskoj županiji ispitanici navode skup život i visoke cijene, nezaposlenost, zdravstvo, male plaće i mirovine. Nešto manjim problemom percipiraju ekologiju, loše ceste, korupciju i socijalnu situaciju, dok izuzetno mali broj ispitanika kao najznačajnije probleme navodi nedostatak parkirališta, infrastrukturu, prodaju istarske obale i zemljišta, kriminal, krađu, industriju, čistoću, gospodarstvo, školstvo… Kada su, pak, upitani da odrede značaj određenog problema, više je ispitanika kao ogroman problem istaknulo narkomaniju negoli siromaštvo, zagađivanje okoliša, nezaposlenost ili probleme starijih osoba.

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

-->Da su izbori danas vlast bi u Istri ostala ista, ali u oporbi više ne bio bilo ISDF-a, a HNS i Zeleni opet bi se morali udružiti da prijeđu prag

-->Dejan ŠTIFANIĆ

--> -->Za koju stranku biste glasali?

--> -->Kako biste ocijenili život na području Istarske županije u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj?

-->OKVIR

-->

Za EU samo 32, za NATO 48 posto Istrana

I dok bi za ulazak Hrvatske u Europsku uniju sigurno glasalo 32 posto ispitanika, ulazak u NATO savez podržava čak 48 posto anketiranih iz Istarske županije. Rezultati djelomično pokazuju euroskepticizam Istrana kada je riječ o europskim integracijama jer njih 28 posto tvrdi da bi sigurno glasali protiv ulaska u EU, dok na nacionalnoj razini taj postotak iznosi bitno manjih 18 posto. S druge pak strane, čak 38 posto stanovnika Istre uvjereno je u to da ne treba dati podršku ulasku u NATO savez.


 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 5
glasova: 1


Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

Događaji vezani uz grad Umag

"ISTRAŽIVANJE AGENCIJE PULS POKAZUJE KAKO BI ISTRANI GLASALI DA SE SUTRA ODRŽAVAJ" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.22 sekundi