Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: FAŠISTIČKO I NACISTIČKO ZNAKOVLJE NA PROMETNIM PUTOKAZIMA I SPOMENICIMA PALIM BO

ISTARSKA ŽUPANIJA

Vandalizam i provokacije na Poreštini

Izvor: Glas istre            

Župan Ivan Jakovčić: Ne znam tko je to napravio, ali bih to rado znao da ga povučem za uši. Mislim da takvim banditima nema mjesta u Istri. Očekujem da policija učini sve ne bi li pronašla počinitelje jer, s obzirom na to da su pošarani spomenici antifašizmu na udaljenim mjestima, mislim da oni dobro poznaju područje Vrsara i Funtane

 
Na području Poreča, Funtane, Vrsara i Limskog kanala jučer ujutro su nepoznati počinitelji na prometnim znakovima sprejem prekrili hrvatske nazive mjesta i ispisali provokativne poruke. Od policije doznajemo da je išarano desetak prometnih znakova i dva spomenika te da se za počiniteljima traga. Poduzeće Istarske ceste i jedinice lokalne samouprave obaviješteni su te će znakove očistiti.
Na ploči s imenom grada prešarali su »Poreč« i zalijepili naljepnicu s talijanskom zastavom s natpisom »Italia«. Isto je učinjeno i na izlazu iz Poreča u smjeru Funtane. Na ulasku u Funtanu sa strane Poreča velika je ploča s oznakama za autokamp Puntica na kojoj je sprejem napisano »Istria Italia«. Na izlasku iz mjesta, kod groblja, nalazi se plava ploča koja dijeli dvije općine i na kojoj stoje poruke dobrodošlice, a na njoj je netko ispod natpisa »Comune di Orsera« dodao »italiana« te fašistički simbol (fascio).


Na dvojezičnim putokazima mjesta sprejem je prešaran hrvatski naziv, na ulasku i izlasku iz Poreča, Funtane i Vrsara, a ni velika ploča na vrhu Limskog kanala nije bolje prošla.
Na spomeniku palim borcima u Gradini te spomeniku Aldu Negriju na vrsarskom aerodromu Crljenka sprejem je napisano »Banditi – W l'Italia« te nacrtan nacistički kukasti križ.
Ovaj je nemili slučaj zgranuo načelnike i mještane Funtane i Vrsara. Općine su nakon završenog policijskog očevida dale nalog komunalcima da sve provokativne poruke i znakove uklone, što su oni jučer do 12 sati i učinili.
Tomislav Čoga, funtanjanski načelnik, ističe da je ovaj vandalski čin za svaku osudu.
- Osuđujemo bilo kakav vandalizam. Smatramo da ovakav čin narušava skladnost života na ovom području. Nadamo se da će policija odraditi svoj posao i uloviti krivce, kaže nam Čoga.
- To je sramotna provokacija i želja nam je da počinitelji budu što prije uhvaćeni i privedeni pravdi. S obzirom na to da se tu ne radi samo o pločama, već su oskvrnuti i spomenici palim borcima u Gradini i Crljenki, ovu provokaciju treba najozbiljnije shvatiti i najstrože osuditi, kaže vrsarski načelnik Franko Štifanić.
Za komentar smo upitali i župana Ivana Jakovčića, koji nam je rekao: »Ovo je divljački čin nasrtaja na kulturu Istre koji najstrože osuđujem. Poruka koja se ovime šalje znači obezvrjeđivanje svih vrijednosti koje smo desetljećima stvarali. Ne znam tko je to napravio, ali bih to rado znao da ga povučem za uši. Mislim da takvim banditima nema mjesta u Istri. Očekujem da policija učini sve ne bi li pronašla počinitelje jer, s obzirom na to da su pošarani spomenici antifašizmu na udaljenim mjestima, mislim da oni dobro poznaju područje Vrsara i Funtane«.
- Uvjeren sam da će policija odraditi svoj posao i pronaći odgovorne osobe. Također smatram da provokatora ima svugdje, a s obzirom na to da je prošlog ljeta bio problem s talijanskim zastavama, očito netko želi narušiti suživot u Istri. Moja poruka je da neće uspjeti, rekao nam je dr. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, upitan da komentira nemile događaje.

M. SARDELIN
 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"FAŠISTIČKO I NACISTIČKO ZNAKOVLJE NA PROMETNIM PUTOKAZIMA I SPOMENICIMA PALIM BO" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.20 sekundi