Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži



     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI

Događaji vezani uz grad Umag

Šaina: Glavni krivci Bassanese i umirovljenici

Izvor: Glas istre            

Vili Šaina je rekao da je Mali poduzetnik u narednom periodu do izbora spreman podržati IDS, točnije da su spremni stati uz gradonačelnika Kraljevića, a o tome tko bi im se mogao pridružiti radi formiranja većine, nije želio špekulirati. Kazao je da su voljni razgovarati i surađivati sa svima, izuzev s HSU-om

 

»Istina je konačno došla na vidjelo! Tri i pol godine gradonačelniku Vladi Kraljeviću podmeću se štapovi, rade smicalice, na svakoj sjednici Gradskog vijeća stvara negativna atmosfera da bi se opstruirao rad vijeća, da se ne bi realizirali kapitalni projekti i da bi se građanima Umaga na podli način prezentiralo nefunkcioniranje gradskih institucija«, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nositelj nezavisne liste Mali poduzetnik Vili Šaina.



Istaknuo je da se ne mogu složiti s nezavisnom listom Za Umag/Per Umago na čelu s Vilijem Bassaneseom da je Kraljević kriv za nefunkcioniranje i krizu gradske vlasti jer su, po njima, glavni krivci upravo vijećnici s te liste i iz HSU-a »koji su pretvorili caffe bar Centar u gradsku palaču gdje permanentno šire neistine o raznim koalicijama«. Na pitanje znači li to da je Mali poduzetnik u narednom periodu do izbora spreman podržati IDS, odgovorio je potvrdno, uz opasku da bi točnije bilo reći da su spremni stati uz gradonačelnika Kraljevića, a o tome tko bi im se mogao pridružiti radi formiranja većine, nije želio špekulirati. Kazao je da su voljni razgovarati i surađivati sa svima, izuzev s HSU-om. Najavio je mogućnost da će lista dati svog kandidata za gradonačelnika i, ukoliko do toga dođe, kandidat će biti on, ali su spremni podržati i kvalitetnog čovjeka drugih političkih opcija.
- Istina, mi smo stalno kritizirali rad gradskih vlasti i poglavarstva, ali naše su kritike bile dobronamjerne i konstruktivne. Upravo zato je krenulo par kapitalnih investicija – gradi se ribarski gat i riješena je infrastruktura u obrtničkoj zoni tako da obrtnici mogu početi graditi, a drugi je problem zašto to većina njih ne čini, te je i dom za starije u izgradnji. Osim toga, u IDS-u je smijenjena struktura, što je bio uvjet za našu suradnju, naglasio je, dodajući da ne žele izvanredne izbore i da su im prioriteti određivanje prostora za centar za mlade i lokacije za zatvoreni bazen.
Rekao je i da su vjerovali da je dogovor između IDS-a i Per Umago/Za Umag »gotova stvar«, zbog čega nisu iznosili svoj prijedlog za članove poglavarstva da ih se ne bi optužilo za rušenje gradske vlasti.
- Zato smo bili spremni i poduprijeti takvu koaliciju do izbora, ali se sve izjalovilo zbog očitih osobnih taština. Da je doista tako, da se iščitati s posljednje sjednice vijeća gdje takozvana oporba nije uspjela pribaviti sedam potpisa potrebnih za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku i poglavarstvu, dodao je. Prema Šaininim riječima, u najboljoj su vjeri glasali za zamjenu bivšeg predsjednika vijeća Marijana Učkara Vilijem Bassaneseom kojega su potpuno podržavali.
- Međutim, ljuto smo se prevarili! Sve je ostalo isto, ako ne i gore. Željeli bismo također postaviti pitanje kome su i po kojim kriterijima bila obećana pročelnička i druga dobro honorirana mjesta u gradskoj upravi u slučaju da je prikupljanje potpisa uspjelo, o čemu se u omiljenim kafićima vijećnika već tjednima razglabalo i špekuliralo, rekao je.
Vezano za distanciranja od liste Za Umag/Per Umago kazao je i da je do toga došlo zbog mučnih dogovora o gotovo nebitnim stvarima tijekom sjednica vijeća te činjenice da, kad je oporba s HSU-om imala većinu, nisu riješeni problemi poput omogućavanja kupnje poslovnih prostora poduzetnicima.
- Primijetio sam da, kad je došlo vrijeme za preuzimanje odgovornosti u Gradu, neki ljudi na to nisu bili spremni, zaključio je. Spomenuo je i da, nakon što je za predsjednike vijeća Bassanesea i MO-a Savudrija Livija Pertića organizirao sastanak u Ministarstvu turizma gdje im je rečeno da je savudrijski TZ nelegalna institucija, ništa nije poduzeto, te da ga bole najnoviji podaci o broju noćenja koji Umag, nekadašnji lider turizma, svrstavaju na šesto mjesto, iza Vrsara, Funtane, Tara-Vabrige i drugih. To pokazuje da u umaškom TZ-u nije sve divno i krasno kako se čini i o takvim pokazateljima bi vijećnici trebali povesti računa, umjesto da se svađaju, naglasio je.
Tehničku vladu nisu željeli podržati, kako je rekao, jer su prepoznali da su predlagateljima prioritet fotelje.
- To bi ponovno značilo prijevaru birača. U situaciji smo u kojoj se zbog vlastite nemoći i nesposobnosti traži pedro u liku gradonačelnika. To je samo krinka za neostvarena obećanja i mi ne želimo biti dio te farse, rekao je. Slijedom napada na Malog poduzetnika kazao je da će u isti paket svrstati HSU i HNS, odnosno Atilija Gamboca i Jakova Brajkovića, koji su »navikli na sinekure i povlastice iz bivšeg sistema« te im je »bitno biti profesionalni političar i pritom bezobrazno ponižavati tuđu stranku«. Što se njegovog neprisustvovanja sjednicama vijeća tiče, kazao je da im nije namjera opstruirati rad, ali će dolaziti isključivo kad budu smatrali da o nečemu mogu konkretno odlučivati.

K. FLEGAR




 
     Vezani članci
· Više o Događaji vezani uz grad Umag
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Događaji vezani uz grad Umag:
ZEMLJIŠNE KNJIGE OPĆINSKOG SUDA U BUJAMA PREPUNE SUMNJIVIH TRANSFERA JAVNE IMOVI


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI" | Prijava/Registracija korisnika | 5 komentara | Pretraži raspravu
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se

Re: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI (Score: 1)
od bombarderka - 01.08.2008
(Status korisnika | Pošalji privatnu poruku)
ovo da da se zove konstruktivna kritika znaći imamo novu gradsku palaču



Re: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI (Score: 1)
od tax - 01.08.2008
(Status korisnika | Pošalji privatnu poruku)
opet fale 2 ruke...



Re: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI (Score: 1)
od mirko - 07.08.2008
(Status korisnika | Pošalji privatnu poruku)

REAGIRANJE: »ŠAINA: GLAVNI KRIVCI BASSANESE I UMIROVLJENICI« (2)
Politikantstvo i neistine vijećnika Šaine






Kao predsjedniku Vijeća Grada Umaga dužnost mi je biti objektivan i korektan prema svima, stoga mi je obveza reagirati na cijeli niz neistina koje je izrekao vijećnik Vili Šaina, a objavljene su u članku »Šaina: Glavni krivci Bassanese i umirovljenici«. Mediji su ipak centri oblikovanja javnog mijenja i kad se oni koriste pri ocjenjivanju i rješavanju javnih problema na način da se u startu stvar namjerno preokrene, s jedinim ciljem da se izricanjem neistina odgovornost prebaci na drugoga, kao što to pokušava vijećnik Šaina, tada se to zove politikantstvo i svjesno obmanjivanje javnosti te skretanje pozornosti s pravih problema.
Od samog početka članak je neistinit i za građane zbunjujući jer po našim zakonima ne može postojati nikakva nezavisna lista »mali poduzetnik« niti se bilo tko može tako predstavljati jer svaka lista, ako je nezavisna, zove se po njenom nositelju. U ovom slučaju znamo da je nositelj liste Šaina istovremeno bio i član stranke HDZ, iz koje je nedavno isključen, pa i s te strane ta lista nije baš nezavisna. Dalje, vijećnik Šaina svjesno obmanjuje javnost oko mogućnosti kupnje poslovnih prostora jer za takvo što postoji zakon i to za poslovne prostore isključivo u vlasništvu države, a takvih u Umagu nema.
Kao dijete antifašizma različitost, pa tako i političku, doživljavam kao bogatstvo pa stoga nemam pravo hvaliti ni osuđivati vijećnika Šainu kad podržava gradonačelnika Kraljevića. To je njegov odabir i pravo, ali osuđujem način na koji to radi, a to je neargumentirano pljuvanje po svima nama i svemu vrijednom samo da bi si stvorio alibi za takvu svoju podršku gradonačelniku.
Činjenica je da svi mi svoj identitet stvaramo kroz svoj politički rad i odnos s drugima. Osobno sam odabrao da kao vijećnik svoj javni politički rad provodim dnevno primajući građane pa sam tako u sedam godina primio više od 1.800 ljudi, da bih ih saslušao i pokušao im pomoći.
Zbog sveg tog truda ne mogu dopustiti da me javno proziva vijećnik Šaina, koji je odabrao svoj stil, a to je da uopće ne sudjeluje u radu Gradskog vijeća, već je svoj politički rad ograničio na konferencije za novinare na kojima svojim metodama širenja neistine stvara razdor i anarhiju koja odgovara njemu i njegovim političkim istomišljenicima. Za opće dobro je negativno da takav članak, koji je pun neistina, kontradiktornih, tendencioznih i apstraktnih izjava, i bez da je vijećnik Šaina, s kojim nitko više ne želi surađivati, iznio ijedan suvisao prijedlog i argument, dobije veći medijski prostor od činjenice da zbog propusta gradonačelnika i stručnih službi u Umagu neće doći do izgradnje jaslica i vrtića.
U svakom gradu, pa tako i u Umagu, za provođenje i kvalitetu vlasti odgovoran je gradonačelnik. Ako to ne radi kako treba tada je on odgovoran za taj svoj nerad, a ne netko drugi, što je u Umagu svima jasno osim vijećniku Šaini i pojedincima. To je osnovni i jedini razlog zbog čega ne možemo podržati Kraljevića da ostane gradonačelnik, sve ostalo je neistina i samo prazne kritike onih radikala koji kroz takav naš stav gube mogućnost da oni sami postanu dogradonačelnici, pročelnici ili saborski zastupnici, i koji su Gradsko vijeće shvatili kao autobusnu stanicu, a vlast kao švedski stol.
Za davanje mišljenja o nekoj problematici treba biti kompetentan, prisutan i educiran. Ti uvjeti sa strane vijećnika Šaine nisu ispunjeni pa se sve njegove izjave iz tog članka temelje samo na potrebi da svoj glas pokuša što bolje oploditi.
Srdačan pozdrav čitateljima,

Vili Bassanese, predsjednik Vijeća Grada Umaga



Re: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI (Score: 1)
od mirko - 07.08.2008
(Status korisnika | Pošalji privatnu poruku)

REAGIRANJE: »ŠAINA: GLAVNI KRIVCI BASSANESE I UMIROVLJENICI« (3)
Bez Jergovića ne bi bilo ribarskog gata






Poštovana redakcijo Glasa Istre, zamolio bih da objavite moje reagiranje na članak »Šaina: Glavni krivci Bassanese i umirovljenici«, objavljen 1. kolovoza.
Iako sjedim u gradskom poglavarstvu HDZ-a Umaga, nije na meni da reagiram na političku aktivnost Vilija Šaine iako dobro znam kakvim se makijavelističkim makinacijama koristi dotični gospodin. Ali, želim reagirati u onom segmentu kad Šaina spominje ribarski gat, gdje ispada da je on napravljen radi njegovih »konstruktivnih« kritika.
Ribarski mol je napravljen prvenstveno timskim radom jednog šireg kruga ljudi iz različitih političkih stranaka, kao i niza institucija. U tom timu bili su Savjetodavna služba za ribarstvo, na čelu s Mariom Lovrinovim, koji je dao ogroman doprinos, tu je Lučka uprava sa Sergiom Stojnićem, Gradsko poglavarstvo s Vladom Kraljevićem, a najveća zahvala ide Darku Jergoviću, kao i ministrima Petru Čobankoviću i Božidaru Kalmeti. Zbog svih njih došlo je do realizacije ribarskoga gata. Vlada je dala trideset posto novčanih sredstava, a Europska unija sedamdeset posto. U tom projektu sam i osobno učestvovao.
Želim istaknuti - da nije bilo Darka Jergovića koji je uspio izlobirati ovaj projekt, do gata bi teško došlo ili bi Grad Umag trebao investirati oko deset milijuna kuna iz svoga proračuna, što bi bilo jako teško.
Dodao bih da, budući da sam i obrtnik i bio sam jako aktivan član Udruženja obrtnika do 2003. godine., mogu usporediti vrlo dobro rad g. Šaine s radom nedavno smijenjenih g. Golje iz Labina kao i g. Šafrana. Tada je Obrtnička komora bila prava demokratska institucija u kojoj se predsjednici i upravni odbori nisu baš miješali u rad cehova ili sekcija i nije im padalo na pamet da krše Statut, odnosno da miješaju bilo kakvu politiku u rad Komore. Radilo se bez pritisaka i svaki obrtnik koji je želio pozitivno doprinositi bio je dobrodošao. Sada je na žalost Obrtnička komora postala privatna institucija, gdje se obrtnici dijele na podobne i nepodobne i gdje se pojedinci miješaju u svaki segment obrtništva. Primjera ima koliko želimo, i nisu svi obrtnici pristaše strankice »malog poduzetništva«. Problematiku obrtništva mora rješavati sama Komora, a ne nezavisna strankica Mali poduzetnik.
Predstavnici Komore moraju razgovarati u njeno ime, a ne biti u političkom sukobu interesa; oni moraju biti politički neutralni u samoj Komori i nikako ne smiju podupirati stranku kojoj pripadaju. Uostalom, to piše i u članku 2 Statuta Obrtničke komore.

Daniele Kolec



Re: NEZAVISNA LISTA MALI PODUZETNIK O KRIZI GRADSKE VLASTI (Score: 1)
od mirko - 12.08.2008
(Status korisnika | Pošalji privatnu poruku)

REAGIRANJE: »POLITIKANTSTVO I NEISTINE VIJEĆNIKA ŠAINE«, »BEZ JERGOVIĆA NE BI BILO RIBARSKOG GATA« (2)
Bassaneseova dvostruka mjerila i neupućenost






Ponukani dvama istupima objavljenim u Glasu Istre 7. kolovoza - »Politikanstvo i neistine vijećnika Šaine« g. Vilija Bassanesea i »Bez Jergovića ne bi bilo ribarskog gata« g. Danielea Koleca, a koji se odnose na našu konferenciju za novinstvo, želimo se očitovati i odgovorit ćemo odjednom na oba reagiranja.
G. Kolec, mi nikada ni u jednoj prilici (demantirajte nas ako možete) nismo izjavili da smo isključivo mi zaslužni za izgradnju ribarskog gata u umaškoj luci. Naša je jedina zasluga da smo permanentno požurivali početak radova, naravno uz asistenciju i dragocjenu pomoć svih ostalih čimbenika. Pritom osobito zahvaljujemo g. Jergoviću kojega Vi opravdano spominjete, kao i ostalim zaslužnima.
G. Bassanese, po nama je neukusno i politički nekorektno reagirati na naše izjave kao predsjednik Gradskog vijeća Umaga. Vi ste nositelj liste Za Umag - Per Umago te ste se kao takvi i kandidirali. Stoga nas čudi da za nas primjenjujete dvostruka mjerila pa nam spočitavate uporabu imena »lista Mali poduzetnik«
Toliko o Vašoj korektnosti i razumijevanju te razumijevanju demokratskih standarda. U demokraciji bi, po samom značenju tog pojma, svi trebali biti isti, ili ste Vi smislili neke nove kriterije?
U našem posljednjem obraćanju javnosti na konferenciji za novinare mi smo zaista prozvali one za koje smatramo da su ključni krivci za nefunkcioniranje gradske vlasti, što se svakodnevno odražava na standard življenja umaških građana.
Imputirate nam da štitimo aktualnog gradonačelnika pa kažete da je to naše pravo, međutim, istina je malo drugačija i kompleksnija. Uz sve propuste umaške gradske vlasti smatramo nekorektnim kriti vlastitu nesposobnost iza nečijih tuđih leđa.
Tvrdite da ste bili za suradnju sa svim listama pa se na kraju ispostavilo da niste kadri skupiti sedam potpisa potpore za smjenu gradonačelnika. Osim toga kao predsjednik Gradskog vijeća morali biste znati to tijelo i te kako ima ingerencije vezano za raspolaganje poslovnim prostorima pa tako i njihovom prodajom. Žalosno je, ako ne i smiješno, da Vas mi moramo podučavati Vašim ovlastima.
Čestitamo Vam na brizi za 1.800 građana koje ste primili tijekom Vaših mandata kao vijećnika, a sad i predsjednika vijeća, da biste riješili njihove probleme. Međutim, elementarna matematika kaže da kad se podijeli 1.800 sa sedam godina mandata ispada da ste ih primili tempom od 1,52 na dan. Zavidno, nema što, samo što se niste uspjeli pohvaliti podatkom koliko ste problema i riješili.
Također, usuđujete se komentirati stvari o kojima zaista nemate pojma! Spominjete moje isključenje iz HDZ-a, a da niste upućeni u proceduru i Statut stranke pa prema tome prejudicirate moj status u stranci, jer o tome ipak odlučuju nadležna stranačka tijela, a ne Vaša naklapanja. To zaista ne bi trebao biti Vaš problem. Kad već spominjemo HDZ, čiji sam bio jedan od prvih članova na ovom području, želim poručiti (vrlo dobronamjerno) g. Kolecu kao novopečenom članu da se pogrešno naziva članom »poglavarstva« HDZ-a Umaga s obzirom da takvo tijelo ne postoji pa neka ga malo poduče. O tome pak koliko on zna o Machiavelliju dalo bi se diskutirati.
Tek toliko da ne bude zabune, ja ću uvijek podržavati politiku HDZ-a i dr. Ive Sanadera jer smatram da je to najbolja moguća opcija na političkoj sceni Hrvatske danas.
Na kraju, smatrajući izuzetno nekorektnim miješanje krušaka i jabuka, odnosno spominjanje djelovanja Istarske obrtničke komore u političkom kontekstu, želimo konstatirati sljedeće:
- rad i djelovanje Komore su transparentni i neovisni o političkim utjecajima,
- svaki od cehova Komore je potpuno samostalan, uz trajnu podršku Skupštine, Upravnog odbora i predsjednika.
Time vrlo jasno dokazujemo da su vremena u kojima su se odluke vezane za obrtnike donosile u uskom krugu ljudi, odnosno na temelju osobnih preferencija, hvala

Read the rest of this comment...






Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.27 sekundi