Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: IZBORNA KOMBINATORIKA: IDS I SDP POTPISUJU SPORAZUM O SURADNJI NA IZBORIMA 2009.

ISTARSKA ŽUPANIJA
Jakovčiću podrška u kandidaturi za župana Je li izborna suradnja IDS-a i SDP-a dobar potez otkrit će glasači

Izvor: Glas istre

IDS u SDP-u ima sigurnog i provjerenog partnera. Ne bi bilo preveliko iznenađenje da im drugi partner postane HNS • O pitanju hoće li na izbore za Županijsku skupštinu svaka stranka ići sa zasebnom listom ili će ići zajedno pred birače, još se nije raspravljalo na dnevnom redu

Povijest o poslijeizbornoj suradnji IDS-a i SDP-a na županijskoj razini se ponavlja. Valter Drandić i Anton Peruško »ljubili su se« u Puli u veljači 2005. nakon što su pred novinarima stavili potpis na sporazum. Ako se bude slijedio taj scenarij, onda bi to danas trebali učiniti čelni ljudi Savjeta IDS-a i Županijske organizacije SDP-a Istre, Darko Lorencin i Dino Kozlevac. Pred četiri godine je ubrzo uslijedilo i potpisivanje predizborne koalicije za Pulu. Podsjećam da izbori u svibnju 2009. donose veliku novost - neposredan izbor župana i (grado)načelnika, što sasvim sigurno dodatno komplicira dogovaranja oko pred i postizbornih koalicija. Uz postizbornu suradnju u Županiji, ono što je za IDS značajno je podrška kandidatu IDS-a (čitaj Ivanu Jakovčiću) za župana. To ujedno znači jednog kandidata manje na glasačkom listiću za župana.


Na četvrtim izborima za Skupštinu Istarske županije IDS-ovu je listu vodio predsjednik stranke Ivan Jakovčić, a onu SDP-a Anton Peruško, tada predsjednik stranke u Istri. Jakovčić je župan, Peruško je izabran za predsjednika Županijske skupštine, dok SDP ima i jednog od dva zamjenika župana - Sergia Bernicha, koji je ujedno i Talijan (skupštinskim statutom je utvrđeno da jedan od zamjenika župana mora biti iz redova talijanske nacionalne zajednice). U istarskom SDP-u su, kao i u IDS-u, zadovoljni dosadašnjom suradnjom, ali su i poručili da ispod dosegnutog neće ići. Razgovaralo se doslovno do zadnjeg trenutka pa tako intenzivno i tijekom proteklog vikenda jer u SDP-u su tražili doradu sporazuma, ali se navodno nije radilo ni o kakvim bitnim promjenama. O pitanju hoće li na izbore za Županijsku skupštinu svaka stranka ići sa zasebnom listom ili će ići zajedno pred birače, još se nije raspravljalo na dnevnom redu. Čini se da je to strankama u drugom planu.
U Istru su u zadnje vrijeme »hodočastili« i čelnici HSLS-a i HNS-a, Đurđa Adlešič i Radimir Čačić, koji su na svom političkom meniju imali i susret sa šefom IDS-a. Jakovčić očito pokušava oko sebe okupiti što više stranaka, pa i onih s malo biračke naklonosti, svjestan da je važan svaki glas da ostvari svoju najveću (političku) želju - i iduće četiri godine ostane župan. SDP mu je do sada bio dovoljan, ali od viška ne boli glava. A podršku neće dobiti na lijepe oči. Kako zakon ukida poglavarstvo, sužen mu je manevarski prostor za stvaranje kompromisa i nagrađivanje.
Stalno se iznova potvrđuje izreka da je vlast slast i da je bolje biti na vlasti nego u opoziciji. Tu politički svjetonazori (brzo) padaju u drugi plan. Postaju moguće i takve kombinacije da IDS kao stranka-matica oko sebe, uz ostale, okupi i Rupnikovu Zelenu stranku-Zelenu alternativu iako izgleda da u IDS-ovim redovima ima više onih koji se tome protive nego onih koji to podržavaju, bez obzira na to što su ekološke teme moderne. No, u politici ništa nije čudno niti smiješno.
Ono što je sigurno je da IDS i SDP prvi izlaze u javnost s rezultatima dogovora na županijskoj razini i da je to signal za zahuktavanje pregovaranja i dogovaranja na lokalnim razinama. IDS ima (prvog) sigurnog i provjerenog partnera. Ne bi bilo preveliko iznenađenje da im drugi partner postane HNS. Burno predizborno ozračje čeka nas sljedećih pola godine. Pune ruke posla imat će i u agencijama koje se bave istraživanjima javnog mnijenja jer će ti rezultati političkim strankama i svima onima koji se pripremaju za izbore biti svojevrstan putokaz za iduće poteze.

S. BENIĆ 
     Vezani članci
· Više o ISTARSKA ŽUPANIJA
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o ISTARSKA ŽUPANIJA:
DUŽNOSNICI DOSTAVILI IMOVINSKE KARTICE POVJERENSTVU ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTE


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


"IZBORNA KOMBINATORIKA: IDS I SDP POTPISUJU SPORAZUM O SURADNJI NA IZBORIMA 2009." | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.19 sekundi