Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: SABOR: ZASTUPNICI IZ ISTRE OŠTRO KRITIZIRALI ZAKONSKIM PRIJEDLOZIMA O POLJOPRIVR

Informacije na državnom nivou
Vrbat: Zakon o golfu je zakon o apartmanizaciji! Tanja Vrbat

Izvor: Glas istre

Na području Umaga planirana su čak četiri golf igrališta, a jedno je pred otvaranjem. Investitori u dva od ta četiri golf terena službeni su i najveći financijeri najveće stranke vladajuće koalicije, stoga ne čudi da je ovaj zakon skrojen po potrebama investitora, napomenula je Tanja Vrbat, zastupnica iz Umaga

Saborski zastupnici raspravljali su jučer o nekoliko važnih zakonskih prijedloga. U raspravi o Zakonu o golfu sudjelovala je zastupnica SDP-a iz Umaga Tanja Vrbat, koja se oštro suprotstavila novom zakonskom prijedlogu: »Moram jednostavno ustvrditi da je ovaj prijedlog zakona skandalozan. Podsjetio me na ono kad se kaže da je zakon krojen po mjeri jedne osobe, takozvani zakoni ad personam. Eto, ovaj je prijedlog zakona je upravo tako rađen, ali ne za određenu osobu, nego za investitore koji žele graditi golf igrališta. Cilj im nije poboljšanje turističke ponude naše zemlje ili da se Hrvatska uvrsti u elitne europske turističke destinacije. Riječ je o tomu da se na brz, jednostavan i vrlo jeftin način, pod okriljem državnog interesa, dođe do atraktivnog građevinskog zemljišta. Kolegice i kolege, ovo je zakon o apartmanizaciji u zaštićenom obalnom pojasu i šire.«


HDZ mora vratiti dug svojim financijerima
Komentirajući donošenje zakona po hitnom postupku, Vrbat je naglasila da se »čak i priznaje zaštita investitora nauštrb zaštite prostora, prostornoplanske regulative, Ustavom zajamčenih prava vlasnika zemljišta, lokalnih proračuna i čitavog niza prava naših sugrađana. Ističe se da o donošenju ovoga zakona ovise i daljnja moguća i očekivana ulaganja investitora u ovaj oblik turističke ponude, a o kojem uvelike ovisi i ukupni razvoj turizma kao strateške grane hrvatskog gospodarstava. Ne, gospodo, o tome ovisi isključivo stanje blagajne HDZ-a pred lokalne izbore. Moraju svojim financijerima vratiti dug, mora im se omogućiti da jednostavno dođu do velikih zarada. To je politička korupcija u pravom smislu riječi, ovo je eklatantan primjer toga. Protiv toga se treba boriti, na takvu korupciju ukazuje Europska komisija, takva korupcija nas lancima veže za Balkan i udaljava od Europske unije.«
- Na području Umaga, grada iz kojeg dolazim planirana su čak četiri golf igrališta, a jedno je pred otvaranjem. Investitori u dva od ta četiri golf terena službeni su i najveći financijeri najveće stranke vladajuće koalicije, stoga ne čudi da je ovaj zakon skrojen po potrebama investitora, napomenula je zastupnica iz Umaga.
- Svaki članak ovog zakona predstavlja rješenje za jedan od »problema« s kojima se susreću investitori u golf terene. U zaštićenom obalnom pojasu gradovi, općine i privatnici posjeduju parcele, one mogu doseći astronomske cijene, a sada će investitori tu zemlju izvlaštenjem prisvajati za bagatelu. To se, gospodo, zove pljačka. I kako rekoh, sve to ne radi golfa, nego radi gradnje i prodaje apartmana i ostalih nekretnina, rekla je u Saboru Tanja Vrbat.


Zemlju pravim poljoprivrednicima
Marin Brkarić iz IDS-a govorio je o konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji je rekao da ga ne može podržati, zatraživši da ide u treće čitanje. »Ono što je sporno u ovom zakonu, a mnogi od mojih prethodnika su to već naglasili, jest članak 15., koji regulira da se privatno poljoprivredno zemljište može dati u zakup na tri, odnosno 10 godina bez suglasnosti vlasnika. To je u izravnoj suprotnosti s člankom 48. Ustava Republike Hrvatske, koji jamči pravo vlasništva, i mislim da je ta odredba zakona neodrživa. Normalno da će ustavnost toga provjeriti Ustavni sud. Isto tako, možemo reći da je članak 81., koji regulira prodaju opet privatnog poljoprivrednog zemljišta, također u suprotnosti sa Ustavom jer se ograničava pravo vlasništva - vlasnik je dužan poljoprivredno zemljište ustupiti agenciji«, objasnio je Brkarić.
- Nadalje, spomenut ću i članak 92. gdje je propisano da se vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji ga ne obrađuju kažnjavaju, fizičke osobe s 500 do 15 tisuća kuna. Poznato je da se većinom radi o staračkim seljačkim domaćinstvima, koja zbog starosti ili bolesti nisu u mogućnosti obrađivati to poljoprivredno zemljište, i sigurno je da je 15 tisuća kuna kazne više od godišnjeg prihoda tih domaćinstava. Mislim da se ovdje radi o kaznama za siromašne ili o porezu na siromašne, naglasio je zastupnik Brkarić.
Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin je u raspravi o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu istaknuo cijene zemlje: »Cijena zemljišta u hrvatskom dijelu Istre daleko je veća nego u slovenskom ili talijanskom dijelu. Neću reći da je to zločin prema istarskom poljoprivredniku, ali doista nije normalno da on 50 puta skuplje plaća zemlju, jasno, državnu, nego oni u Kutjevu, Međimurju, Podravini, Slavoniji ili negdje drugdje. IDS se zalaže da se zemlja dade seljacima, po onoj paroli 'Zemlja seljacima, tvornice radnicima'. Jasno, ovo drugo ćemo teže gledati, ali ta se zemlja treba dati pravim poljoprivrednicima da bi je koristili, a ne da bi je preprodavali.«

Dubravko GRAKALIĆ


Zakon se ne donosi radi golfa, nego radi gradnje i prodaje apartmana?
Kko su istarski vinari postali najbolji?
Kajin je podsjetio i na to kako su uspjeli poznati istarski vinari: »Svi vi ovdje gospodo znate za jednog Kozlovića, Degrassija, Katunara, Markežića, Coronicu, Prelca, što znate, pili smo ih, ne. Riječ je o najboljim hrvatskim vinarima. Kako su oni to postali? Pa tako da smo im 1995., '96. nakon kraha HI grupa u Umagu dali da obrađuju njihove vinograde. Spasili smo nasade, dali smo priliku mladim ljudima, neke smo i vratili iz Italije.«


Bajs: Hrvatska bi mogla imati 60 golf terena
Ministar turizma Damir Bajs je kazao da je u prostornim planovima zacrtana izrada novih golf igrališta, no da tu mogućnost zasad nitko nije iskoristio. Hrvatska bi, rekao je, po logici, od šest golf terena na milijun turista mogla imati i 60 golf terena te iskazao potrebu jačanja investicijskog ciklusa ulaganja u golf.
»Golf igrališta nisu u kontradikciji sa zaštitom prirode niti s time idemo u apartmanizaciju«, naglasio je ministar Bajs.
Zlatko Koračević (HNS) smatra da zakon ne daje dovoljno garancija da neće doći do zloupotrebe te upozorava da treba razmotriti i ekološki aspekt gradnje golf igrališta.
»Samo za jedno golf igralište potrebno je najmanje 1600 kubika vode za svakodnevno zalijevanje, a tu količinu potroši gradić od osam tisuća stanovnika«, napominje Koračević dodajući da je za održavanje igrališta potrebno i najmanje 750 kila pseticida.
Potpredsjednik Sabora, HSS-ovac Josip Friščić napomenuo je i da već kasnimo s donošenjem zakona o golfu znamo li da je hrvatska perspektiva, uz razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije, upravo turizam. Predloženi zakon o golfu pozdravlja i HDZ koji smatra da će se time produžiti i oplemeniti turistička sezona.(H)


SDP: Ponavljaju se greške iz pretvorbe 90-ih
Zastupnici SDP-a i jučer su nastavili oštro kritizirati prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu tvrdeći da se privatizacijom poljoprivrednog zemljišta u vrijeme financijske krize i recesije ponavljaju grešku iz pretvorbe 90-ih godina.
- Predbacujem Vladi i parlamentarnoj većini, onima koji će sudjelovati u donošenju ovakvog zakona, da će to ponovno biti sudjelovanje političke pozicije u grijehu struktura. Otvaramo iznova najveću pljačku najvrjednijeg nacionalnog bogatstva, i to u vrijeme krize, kad Vlada govori da visimo o koncu, da smo u banani, rekao je Josip Leko (SDP) u nastavku saborske rasprave što je započela u petak.
Zakon propisuje novčane sankcije za vlasnike neobrađene zemlje, a oni koji je namjeravaju prodati mogu to učiniti jedino putem predviđene agencije za poljoprivredne zemljište, što, smatraju socijaldemokrati, ograničava pravo raspolaganja privatnom imovinom. HDZ-ovi zastupnici osporavali su prigovore i kritike SDP-ovaca ocjenjujući da će zakon pridonijeti boljem gospodarenju poljoprivrednim zemljištem te ubrzati proces okrupnjavanja zemljišta, što je osnovni uvjet za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje i njezinu konkurentnost.
- Moramo već jednom shvatiti da se onome tko se želi baviti poljoprivredom mora osigurati zemljište. Ako se ono nalazi u privatnom vlasništvu, a vlasnik ga ne želi obrađivati, onda ga, uz naknadu, treba dati onome tko hoće. To nije neustavno, rekao je Franjo Lucić (HDZ). (D. C., Z. C.) 
     Vezani članci
· Više o Informacije na državnom nivou
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Informacije na državnom nivou:
PRIJEDLOG ZAKONA O GOLFU OMOGUCUJE DA UZ MALU NAKNADU INVESTITORI IZVLA


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

ISTARSKA ŽUPANIJA Događaji vezani uz grad Umag SDP - UMAG

"SABOR: ZASTUPNICI IZ ISTRE OŠTRO KRITIZIRALI ZAKONSKIM PRIJEDLOZIMA O POLJOPRIVR" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.23 sekundi