Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: RASPRAVA O DRŽAVNOM PRORACUNU ZA 2009 GODINU

Informacije na državnom nivou
Kajin: Istra je zapostavljena
Tanja Vrbat: Žitelji Istre nemaju niti jednu ustanovu koja im može pružati cjelovitu zdravstvenu zaštitu
Izvor: Glas istre 

Zastupnik Damir Kajin (IDS) podsjetio je premijera da je u proračunu za kapitalne investicije u Istri osigurano samo 37 milijuna kuna • Istra je upravo u proteklih pet godina prve i druge moje Vlade doživjela puno više potpore nego za svih prethodnih Vlada, odgovorio je Ivo Sanader • Zanemaruju se investicije i proračunske stavke koje se odražavaju na život svih građana Istre primjerice pulska opća bolnica, rekla je Tanja Vrbat (SDP) U saborskoj raspravi o državnom proračunu za 2009. sudjelovali su predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin i SDP-ovka Tanja Vrbat. »Ovo je proračun da se preživi do lokalnih izbora u svibnju 2009. Što će biti nakon toga, to nitko ne zna niti itko ovdje može danas predvidjeti. Nakon toga imat ćemo zasigurno rebalans, a dotad treba osigurati socijalni mir, izbjeći prosvjede koji bi donijeli više štete i od samog deficita«, rekao je Kajin.
- Jedini je problem što u ovim okolnostima nitko, nažalost, ne želi vlast, što je isto tako loše, jer svi znamo da će 2009., da parafraziram premijera, biti najteža godina od rata. Godina 2010. bit će još teža. To je kao u onom vicu kada je netko nekoga kroz prozor gurnuo sa 16. kata, pa kad je ovaj padao dole, tamo negdje na osmom rekao je: »Pa još je dobro«, objasnio je Kajin.


»Postavlja se pitanje odakle poći u ovome proračunu. Dva posto bruto društvenog proizvoda otprilike iznosi oko osam milijardi kuna. Ovaj proračun raste za šest milijardi kuna, a mi smo si s izvanproračunskim fondovima pojeli rast bruto društvenog proizvoda. Početkom prosinca ove godine država se zadužila za 2,5 milijardi kuna preko neuobičajenih dvogodišnjih trezorskih zapisa. Do kraja ove godine mora uzeti zajam od još pet-šest milijardi kuna. Samo u prosincu 2008. zadužit će se, i to na domaćem tržištu, za nekih milijardu eura, u tome joj pomaže i Hrvatska narodna banka koju je, izgleda, država prevarila da će deficit biti nula posto«, rekao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a.
»Ja neću, kao recimo facebookovci, reći: 'Stegnite i vi remen,
bando lopovska', mi tražimo rješenja, mi ih ne nudimo. Mi smo u IDS-u nudili rješenja kroz onu sintagmu »istrijanizirajmo Hrvatsku«. Samo da podsjetim, Istra ima saniranu brodogradnju, Grad Pula je otpisao gotovo cijeli jedan proračun Uljaniku, koji posluje pozitivno, bez ijednog državnog jamstva, sami smo sanirali Istarsku banku, naš izvoz je, recimo, duplo veći od izvoza Primorsko-goranske županije, imamo više radnih mjesta i manju nezaposlenost u 2008. nego 1990., industrija je jedino u Istri prva gospodarska grana u GDP-u jedne županije, ali bojim se da će nas kriza 2009. itekako pogoditi. S druge strane, Istra gotovo da nije zastupljena u proračunu«, istaknuo je Kajin.
Komentirao je i izgradnju pelješkog mosta: »Kažu neki da je to potrebno za izvoz mandarina iz Dubrovačke županije, čiji je izvoz 40 milijuna dolara. Iz mog malog Buzeta, sa šest tisuća stanovnika, izvoz je zbog Cimosa 100 milijuna dolara. Pa onda krenimo graditi tunel Učku, jer ako nećete hrvatski jug povezati s Hrvatskom preko Bosne, zašto istarske željeznice s Hrvatskom moraju biti povezane preko Slovenije?«, istaknuo je Kajin. Zastupnik IDS-a zatražio je i da se dopusti cjelodnevni rad nedjeljom u turističkoj sezoni.
Premijer dr. Ivo Sanader, koji je bio u sabornici, reagirao je na Kajinovo izlaganje. »Smatram ovdje potrebnim reagirati na ovo što je gospodin zastupnik Kajin kazao govoreći o Istri i ostalim dijelovima Hrvatske. I ja osobno i Vlada, a mogu reći i koalicija u cjelini, apsolutno smatramo da je razvoj svih hrvatskih krajeva za nas od iste važnosti, a to nam je prioritet i najvažnije načelo. Istra je, gospodine zastupniče, upravo u proteklih pet godina prve i druge moje Vlade, sada u drugačijem sastavu, doživjela puno više potpore nego za svih prethodnih Vlada. I to je nešto što nisam kazao ja, nego citiram vaše županijske dužnosnike pa i samog župana. Treba li željeznica ići kroz Učku? Treba. Treba nam taj projekt. Hoćemo li ga ostvariti? Hoćemo! Kada? Ove godine sigurno nećemo moći početi. Ali to ne može biti razlog da pelješki most ne ide, on je pitanje hrvatskog nacionalnog ponosa«, objasnio je Sanader.
Kajin je podsjetio premijera da je u proračunu za kapitalne investicije u Istri osigurano samo 37 milijuna kuna i nije se složio s tvrdnjom da je njegova Vlada mnogo učinila za Istru. »Već 15 godina Istra je zapostavljena, i to treba jasno i nedvosmisleno reći«, replicirao je Kajin premijeru Sanaderu.
Vrbat se u svojoj raspravi o proračunu nadovezala na polemiku Kajin - Sanader. »Neću govoriti politikantski kao neki drugi kolege zastupnici iz Istre, koji svake godine prilikom rasprave o proračunu govore da je Istra penalizirana proračunom, jer istarski je župan zaista hvalio premijera Sanadera i njegovu Vladu. Činjenica je da su neki projekti u Istri pokrenuti i za ove Vlade, a u njima su Županija i država našli neke zajedničke interese. No, ta ulaganja, odnosno zajednički projekti nisu dovoljni. Zanemaruju se investicije i proračunske stavke koje se odražavaju na život svih građana Istre, primjerice pulska opća bolnica, jer žitelji Istre nemaju niti jednu ustanovu koja im može pružati cjelovitu zdravstvenu zaštitu«, rekla je Vrbat.
Zastupnica je govorila i o lošoj prometnoj povezanosti Istre. »Prioritete treba usmjeriti na izgradnju i razvoj 'velike' i lokalne infrastrukture u svim oblicima cestovne, pomorske, zračne, željezničke, energetske i komunikacijske infrastrukture. Razumljivo je da sve ovo nije potrebno samo zbog turizma, nego i za sve ostale djelatnosti i kvalitetu života u istarskim turističkim destinacijama, gdje se život ipak odvija 365 dana u godini«, poručila je SDP-ova zastupnica.

D. GRAKALIĆ 
     Vezani članci
· Više o Informacije na državnom nivou
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Informacije na državnom nivou:
PRIJEDLOG ZAKONA O GOLFU OMOGUCUJE DA UZ MALU NAKNADU INVESTITORI IZVLA


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

ISTARSKA ŽUPANIJA SDP - UMAG

"RASPRAVA O DRŽAVNOM PRORACUNU ZA 2009 GODINU" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.20 sekundi