Welcome to SDP Umag!

     Languages
Izberite jezik sučelja:

Croatian Italian

     SDP Umag
· Rukovodstvo

     Sadržaj
· Početak
· AutoTheme
· Downloads
· Stories Archive
· Surveys
· Top 10
· Topics
· Web Links
· Your Account

     Traži     Login
Nadimak

Zaporka

Sigurnosni kod: Sigurnosni kod
Prepiši kod ovdje

Nemate računa/accounta? Možete ga ovdje otvoriti besplatno.

     Stari članci
Srijeda, 30.05.
· Informacija
Ponedjeljak, 12.03.
· Prijem novih članova
Srijeda, 05.10.
· Tematsko izvještajna konvencija Umaškog SDP-a
Utorak, 03.05.
· Obilježavanje praznika rada
Četvrtak, 25.11.
· Materijali za tiskovnu konferenciju 25.11.2010.
Utorak, 15.06.
· Referendum o Zakonu o radu
Ponedjeljak, 31.05.
· Odluka
Subota, 09.05.
· PROGRAM SDP-ova TIMA
Petak, 24.04.
· SDP-ov TIM ZA IZBORE
Ponedjeljak, 06.04.
· REAGIRANJE – GO SDP UMAG

Stari članci

 Informacije: PRIJEDLOG ZAKONA O GOLFU OMOGUCUJE DA UZ MALU NAKNADU INVESTITORI IZVLA

Informacije na državnom nivou
Zbog golfa ćemo ostati bez svoje zemlje! Zakon po mjeri investitora koji imaju problema s vlasnicima zemljišta

Izvor: Glas istre

Još prije dvije godine zaprijetili su mi da će mi uzeti zemlju, milom ili silom. Mi bismo ju i prodali da je riječ o turizmu, ali golf s tim nema nikakve veze, potužila nam se jedna čitateljica • Skiper je odustao od kupnje parcela Grada Umaga smještenih usred golf terena. Očito čekaju da im Zakon o golfu omogući lakši i jeftiniji dolazak do terena, veli Tanja Vrbat iz SDP-a

»Imam četiri hektara zemlje uz golf teren Rezidencije Skiper koje ne želim prodati. Još prije dvije godine zaprijetili su mi da će mi uzeti zemlju, milom ili silom. Sada ako se izglasa Zakon o golfu, ostat ću bez svoje zemlje. Sa svih strana vrši se pritisak na nas, a Grad Umag sve čini po diktatu investitora. Mi bismo zemlju i prodali da je riječ o turizmu, ali golf s tim nema nikakve veze. Grade sve više oko nas, podižu zidove i ograđuju nas kao da smo postali Indijanci u rezervatu. Ostali smo i bez naše lučice ispod hotela Kempinski, a sada ćemo izgubiti i naše poljoprivredno zemljište, naša imanja. Više nismo vlasnici na svojoj zemlji. Zar je ovo golf turizam?«, potužila nam se jedna čitateljica koja se boji izaći iz anonimnosti (nama je ostavila podatke). Ne želi istupiti javno jer ne vjeruje više nikome, ni sudu ni vlasti, za koju misli da je u službi građevinskog lobija.
Naša sugovornica strahuje s razlogom jer ukoliko danas Sabor podrži prijedlog Zakona o golf terenima, investitorima će biti omogućeno da jednostavno izvlaste privatne vlasnike i jeftino, bez javnog natječaja, dođu do državnih zemljišta te da masovno izgrade, a zatim i prodaju apartmane i vile na igralištima za golf.


Zakon, koji je u Sabor poslan u hitnu proceduru i za koji je održana tek jedna javna rasprava i to kasno popodne kada televizija više nije prenosila uživo saborsku sjednicu, izazvao je burne reakcije oporbenih zastupnika SDP-a i HNS-a. Protiv zakona, koji Vlada predstavlja kao spas za hrvatski turizam, ustale su i udruge zelenih te dio javnosti koja ovih dana na brojnim internetskim forumima upozorava da će doći do neviđene otimačine zemljišta radi apartmanizacije.

Vrbat: Zakon po mjeri Skipera, najvećeg financijera HDZ-a
Naime, htjeli to ili ne, stanovnici Hrvatske će, prihvati li se zakon, ostati bez svoje zemlje iako je ne žele prodati, a sve zbog golfa koji je Vlada proglasila nacionalnim interesom. Ukoliko investitor želi graditi golf teren koji će se prostirati i na privatnim parcelama, zakon omogućuje da se zemlja izvlasti. I ne samo to, investitoru je dovoljno da nadležnom državnom tijelu dokaže da je vlasniku zemljišta naknadu stavio na raspolaganje, čime nekretnina postaje njegova i prije pravomoćnog rješenja.
Ako se pak gradi golf teren na dijelu zemljišta čiji je vlasnik država, općina ili grad, na zahtjev investitora državne ili lokalne uprave moraju prodati svoj dio zemljišta i to bez provedbe javnog natječaja. Nepotrebno je spominjati da će se naknada za izvlaštenu zemlju odrediti ovisno o cijeni poljoprivrednog zemljišta, iako će je investitor zatim prenamijeniti u najmanje deset puta skuplje građevno.
Klub zastupnika SDP-a već najavljuje da će, ukoliko se zakon usvoji, podnijeti tužbu Ustavnom sudu budući da se kosi s Ustavom zajamčenim pravima vlasništva, a posebice je upitna odredba o izvlaštenju. Jedna od najglasnijih protivnica ovog zakona je Tanja Vrbat, saborska zastupnica SDP-a koja dolazi iz Umaga na čijem se području planira izgradnja čak četiri golf igrališta.
- Grad Umag posjeduje dvije parcele od nekoliko hektara koje su smještene usred golf terena Rezidencije Sikper. Investitori su počeli pregovarati o kupnji zemljišta, da bi na kraju odustali. Očito čekaju da im Zakon o golfu omogući lakši i jeftiniji dolazak do zemljišta. Poznato je da je Skiper najveći službeni financijer HDZ-a, a ovim se prijedlogom zakona očito pogoduje investitorima. Mi nismo protiv golf turizma i stvaranja elitnih destinacija, ali ovdje je riječ je o tomu da se želi na jeftin i brz način doći do zemljišta koje se u pravilu nalazi na vrlo atraktivnom obalnom području, a sve to pod izgovorom Vlade da je riječ o strateškom državnom interesu, veli Vrbat.

Zakon iznad zakona
Jedan od amandmana koje je SDP uputo tiče se upravo izvlaštenja zemljišta. Vrbat ističe da već postoji Zakon o izvlaštenju koji se primjenjuje radi izgradnje objekata ili izvođenja radova koji su u interesu države, kao što je recimo gradnja autoceste ili bolnice. Po tom su zakonu prava vlasnika zaštićenija te je nemoguće zemlju izvlastiti prije pravomoćnog rješenja suda.
- Sada Zakon o golfu donosi posebne propise o izvlaštenju, odnosno riječ je o zakonu iznad zakona, što je nedopustivo, a čak postoji i odredba da se zakon primjenjuje retroaktivno, za ona izvlaštenja koja su već započela!, upozorava Vrbat.
Da je zakon izgrađen po mjeri investitora, vidljivo je i iz činjenice da su u njegovoj izradi sudjelovali odvjetnici koji zastupaju upravo investitore. Kao što nam je nedavno potvrdio pulski odvjetnik Goran Veljović, on i članovi odvjetničkog ureda u kojem radi Boris Modrušan, Nadan Perić, Denis Jelenković i Merima Ibrahimović bili su savjetnici radne grupe u Ministarstvu turizma koja je izrađivala prijedlog zakona. Taj odvjetnički ured iz Pule zastupa investitore golf projekata Rezidencije Skiper i Dražena Ladića za golf teren na ližnjanskoj Marleri, a koji imaju problema upravo s vlasnicima zemljišta.

Golf važniji od škola i bolnica
No, osim Zakona o golfu, investitorima na ruku ide i također prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naime, on propisuje plaćanje naknade za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevno, osim za investitore koji grade infrastrukturu, komunalne objekte, poduzetničke zone, objekte namijenjene školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi i - golf terene!
Dakle, nakon što izvlasti zemlju uz male naknade te za nula kuna od poljoprivrednog dobije građevno zemljište, Zakon o golfu investitorima omogućava upravo ono što najviše žele - što veću izgrađenost. Naime, prema prijedlogu na golf terenu čija površina ne može biti manja od 85 hektara dozvoljeno je izgraditi čak 25 posto ukupne površine, a što je suprotno prostornim planovima koji propisuju maksimalnu gustoću izgrađenosti od deset do 15 posto. Vlada se osim toga u zakonu obavezuje da će na svaki način pomoći investitorima, a naročito planiranjem i izgradnjom infrastrukture. A golf investitori će biti također izuzeti i od plaćanja vodnog doprinosa.

Za golf ne treba platiti ni vodni doprinos
I na kraju, investitorima se omogućuje prodaja izgrađenog, što do sada nije bilo moguće. Zakon o golfu, naime, dozvoljava etažiranje, a time i prodaju apartmana i vila u sklopu golf projekata, što su investitori poput Jupiter Adrije, koji u Istri želi izgraditi tri golf projekata, već najavili.
Kakvu privilegiranu poziciju bi po zakonu imali investitori golfa u odnosu na druge investitore, izvrsno opisuje na svojem blogu HNS-ovac Dragutin Lesar.
»Ako neki poduzetnik želi izgraditi halu, pogon ili tvornicu na zemljištu koje je poljoprivredno, platit će naknadu najmanje 25 posto od cijene građevinskog zemljišta (ako je parcela u granicama naselja) ili čak sto posto ako parcela novim prostornim planom uđe unutar granica naselja. Naravno, uz to će platiti i vodni doprinos, koji se izračunava po kvadratnom metru. A zemlju od općine, grada ili države može kupiti samo javnim natječajem. Pa tko da više, a od privatnih vlasnika samo pogodbom«, piše Lesar
S druge strane, oni budu gradili golf terene neće plaćati naknadu za prenamjenu zemljišta. »Neće plaćati vodni doprinos, privatnu zemlju će dobiti izvlaštenjem uz mizernu naknadu vlasniku, a državno, općinsko ili gradsko zemljište će kupiti bez natječaja. To su prijedlozi zakona koji se u Saboru brane pod krinkom razvoja turizma!«, zaključuje Lesar.
Čekaju li u Skipereu Zakon o golfu koji će im omogućiti jeftiniji terene?

Zastupnici IDS-a bit će suzdržani
U ime Kluba IDS-a Marin Brkarić kazao je da će na glasanju o prijedlogu Zakona o golf igrališta biti suzdržani.
Apsolutno mislim da su potrebna golf igrališta kao nužni uvjet za razvoj turizma. Podnijeli smo amandman kojim tražimo da se smanji gustoća izgrađenost s 25 na 15 posto golf terena. Ukoliko se to ne prihvati, ostat ćemo suzdržani, kazao je Brkarić. No, to je jedini amandman koji su uputili, a u mogućnosti izvlaštenja ne vide ništa sporno.
Saborski Odbor za turizam, čiji je predsjednik upravo Brkarić, podržao je ovaj zakon, iako su pojedini članovi izrazili negodovanje što se donosi u hitnom postupku, a posebice što se omogućuje veliki zahvat u visokovrijedni obalni prostor uključujući šumsko zemljište te izvlaštenje nekretnina. No, jedini amandman koji je podnesen je smanjenje minimalne površine golf terena s 85 na 70 hektara.

Piše Maša JERIN 
     Vezani članci
· Više o Informacije na državnom nivou
· Članci od: admin


Najčitanija vijest o Informacije na državnom nivou:
PRIJEDLOG ZAKONA O GOLFU OMOGUCUJE DA UZ MALU NAKNADU INVESTITORI IZVLA


     Ocjena članka
Prosječni rezultat: 0
glasova: 0

Ocjenite članak

Odličan
Vrlo dobar
Dobar
Prolazan
Loš


     Options

 Štampaj Štampaj


Vezana tema

Događaji vezani uz grad Umag

"PRIJEDLOG ZAKONA O GOLFU OMOGUCUJE DA UZ MALU NAKNADU INVESTITORI IZVLA" | Prijava/Registracija korisnika | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljatelja! Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

Komentari nisu dozvoljeni neregistriranim korisnicima, registrirajte se
Gradska organizacija SDP-a grada UMAG-a

SDP na YouTube


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
stranica se otvorila za: 0.22 sekundi